środa, 10 lipca 2013

Ogórki na ostro, z miętą i kolendrą

2 ogórki
kilka listków świeżej mięty
kilka listków świeżej kolendry
garść solonych orzechów nerkowca
1 świeża papryczka chili
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki cukru
1 łyżka sosu rybnego
sok z 1 limonki
ew. odrobina octu z kokosa (ocet ryżowy też się nada)

Ogórki potraktować obieraczką i zrobić z nich paski :). Wrzucić na sitko, żeby je nieco odsączyć
Chili posiekać drobniutko
Czosnek zmiażdżyć / posiekać

Przygotować sos z :
limonki, octu, sosu rybnego, czosnku, cukru i chili.

Sosem polać sałatkę, wstawić do lodówki, żeby się smaki przegryzły.
Podawać posypane kolendrą, miętą i orzechami

2 komentarze: