Przepis pochodzi z książki The Ultimate Fat - Free Cookbook
10 ml oliwy
350 g czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
275 g ugotowanych buraków (użyłam 400 g)
1,2 litra wywaru warzywnego lub wody (użyłam kurzęcego, bo mi zalegał ;) )
50 g ugotowanego drobnego makaronu (poszło znacznie więcej)
30 ml octu malinowego**
sól
pieprz
jogurt grecki (moim zdaniem niepotrzebny)
Cebulę pokroić w plasterki
Buraki pokroić w słupki
Czosnek posiekać b. drobno lub przecisnąć przez praskę
Oliwę rozgrzać w rondlu, wrzucić czosnek i cebulę. Dusić na małym gazie aż cebula się zeszkli (około 15 0 20 minut) mieszając od czasu do czasu.
Dodać buraki, gorący wywar, ocet i makaron. Podgrzać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Już :)
** octu malinowego nie posiadałam, był wyszedł.. Naprędce zakręciłam własny - kilka malin poddusiłam z odrobiną wody, przetarłam przez sitko, sok wymieszałam z dobrym octem z czerwonego wina
fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńkatarzynagotuje.blogspot.com
nie wiem czy akurat ten malinowy, ale z pewnością jakis ocet w tej zupce był konieczny.
OdpowiedzUsuńJa przynajmiej lubię ten lekko palący smaczek !:)
By the way, zdeterminowana byłaś z tym octem malinowym ;)
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Trzeba sobie radzić :D
Usuń