600 g młodych ziemniaków
pęczek rzodkiewek
4 kopiaste łyżki naturalnego jogurtu
pół łyżeczki sambal oelek
1 ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
kilka liści świeżej bazylii
sól
pieprz
2 łyżki wody
Ziemniaki gotować w osolonej wodzie. Około 20 minut.
Moje były gotowane ze skórą. młodych raczej nie zdarza mi się obierać.
Odcedzić, wystudzić, przekroić na pół.
Rzodkiewki pokroić w plasterki, a następnie w ćwiartki.
Jogurt wymieszać ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, posiekanymi liśćmi bazylii, wodą, sambalem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Ziemniaki zalać sosem i wstawić do lodówki
nie ma to jak rzodkiewczki :)
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńBardzo chrupiąca sałatka :)
OdpowiedzUsuń