środa, 24 kwietnia 2013

Makaron z karczochami

Ulubiony makaron
4 pomidory
2 słoiki karczochów w oleju
1 ząbek czosnku
1 mozzarella
parmezan
oliwa - trudno mi podać dokładną ilość
1 papryczka ostra (peperoncino), suszona
pieprz
sól
natka

Makaron gotować w osolonej wodzie
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pozbawić pestek. Zmiksować je z 2 łyżkami oliwy i szczyptą soli.
Natkę posiekać.
Mozzarellę pokroić w kostkę
Czosnek posiekać

Karczochy osączyć z oleju, pokroić. Wrzucić na patelnię celem podgrzania. Dodać natkę, doprawić pieprzem.

Na drugiej patelni podgrzać oliwę, wrzucić czosnek, pokruszoną papryczkę. Wlać pomidory.
Poddusić chwilę.

Makaron odcedzić, wrzucić na patelnię z pomidorami, dodać karczochy.

Wyłączyć gaz, dodać mozzarellę, wymieszać z grubsza. Posypać parmezanem i zajadać :)

2 komentarze:

  1. Świetny przepis :) Trochę kaloryczny ale w dni nie dietowe często atakuję kuchnię włoską :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eee tam od razu kaloryczny :)
      Można nieco ograniczyć ilość sera i po kłopocie

      Usuń