piątek, 13 kwietnia 2012

Pappardelle z szynką parmeńską, cytryną i rukolą





































700 g makaronu jajecznego – u nas pappardelle, ale mogą być też fettucine czy tagliatelle
200 – 250 g szynki parmeńskiej
1 cytryna – sparzona
Pół kieliszka białego wina
Kilka pomidorków koktajlowych
Garść rukoli
Kilka łyżek świeżo tartego parmezanu
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
Sól (niedużo)
Pieprz (sporo)


Z cytryny ściąć skórkę (tylko żółtą część), pokroić w cienkie paseczki.
Szynkę pokroić, także w paseczki.
Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek, skórkę z cytryny  i POŁOWĘ szynki.
Przesmażyć lekko. Podlać winem, odparować.
Wlać sok z cytryny

Makaron gotować .

Sos doprawić solą i pieprzem.
Pomidory pokroić w ćwiartki i dodać do sosu. Poddusić kilka minut (aż się ugotuje makaron)

Odcedzić makaron, wrzucić na patelnię z sosem, dodać resztę szynki. Wsypać ser. Wymieszać. Posypać rukolą.

5 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie świeżo :) Przypinam przepis, bo wielbię kuchnię włoską :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katie, to tak jak ja i moje ogony. Właściwie moglibyśmy się żywić wyłącznie makaronem :)

      Usuń
  2. Makaron to podstawa :) Uwielbiam go na wszelkie sposoby :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lekkie i bardzo apetyczne, kocham twoje makarony.

    OdpowiedzUsuń