środa, 18 kwietnia 2012

Ogóraski z imbirem i cytryną

Idealnie pasowały do makaronu z przepisu poniżej.
Danie tylko dla tych, którzy lubią kwaaaaaśne smaki




3 ogórki
kilka rzodkiewek
2 cm imbiru
1 papryczka chili z pestkami
szczypta cukru
2 - 3 łyżki octu kokosowego (albo ryżowego)
sok z 1 limonki
szczypta soli
dymka
pół czerwonej cebuli
trochę orzeszków ziemnych do dekoracji

Ogórki obrac i pozbawić pestek (niekoniecznie, w sumie one nie gryzą). Pokroic w plasterki
Rzodkiewki pokroic w plasterki
Imbir zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach.
Chili pokroić
Cebulę posiekać dość drobno

Sok z limonki, imbir, cukier, sól i ocet połączyć i dokładnie wymieszać.
Ogórki i rzodkiewkę zalać sosem. Odstawić do lodówki
Przed podaniem dodać cebulę, dymkę i orzeszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz