wtorek, 27 marca 2012

Sałatka ziemniaczana z pistacjami i cytryną


Sałatka ziemniaczana
600 - 700 g ziemniaków
Pół pęczka drobnego szczypiorku
Pół pęczka natki
Spora garść orzeszków pistacjowych
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
Sok z 1 cytryny
Ciut octu (niekoniecznie)
Sól, pieprz

Ziemniak gotować w osolonej wodzie 15 – 20 minut , przestudzić i pokroić. Jako, że nasze były małe wystarczyło je dziabnąć na pół
Pistacje rozdrobnić.
Szczypiorek posiekać
Zmiksować:
natkę, oliwę, ocet, sok z cytryny, czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki zalać sosem, dodać pistacje, wymieszać. Odstawić do lodówki, żeby się smaki przegryzły
Posypać szczypiorkiem i serwować

5 komentarzy:

  1. Obłędna :D Muszę skorzystać z tego przepisu, no po prostu muszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo intrygujące połączenie składników - obowiązkowo do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie - ziemniaki i pistacje :) Interesująca sałatka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli, w przeciwieństwie do mnie, nie jesteście cytrynoholikami :) , to radzę zmniejszyć ilość soku.

    OdpowiedzUsuń