środa, 7 marca 2012

Spaghetti z łososiem, sosem z pieczonych pomidorów i cytrynowymi kaparami


400 g spaghetti
200 g wędzonego łososia
500 g pomidorów
100 ml białego wina
2 ząbki czosnku
Pół pęczka natki
2 – 3 łyżki kaparów
2 łyżki oliwy cytrynowej
Sok z połowy cytryny
Pół papryczki chili świeżej lub suszonej
Oliwa
Sól
pieprz
1.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Pomidory pokroić w ćwiartki, skropić oliwą, posolić i doprawić pieprzem. Wtsawić do piekarnika na mniej więcej 30 minut. Wyjąć i przetrzeć przez sito.
2.Kapary, natkę, sok z cytryny i oliwę cytrynową zmiksować
3.Makaron gotować
4.Łososia rozdrobnić (można posiekać nożem, można zmielić.. zgadnijcie co ja zrobiłam ;) )
Czosnek pokroić w cienkie plasterki
Chili pokroić drobniutko (suszone pokruszyć)
Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić czosnek i chili. Przesmażyć. Wrzucić łososia, przesmażyć. Wlać wino, lekko odparować.
Wlać sos pomidorowy . Gdyby okazało się go za mało można wlać kilka łyżek wrzątku spod makaronu.
Całość poddusić.
Odcedzić makaron, wrzucić na patelnię z sosem.
Dodać zmiksowane kapary.
Jak na mnie to to wyjątkowo pracochłonny przepis :D
Za to zdjęcie niespecjalne. Musicie wybaczyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz