2 puszki ciecierzycy
1 łyżka oliwy
kolejne 3 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
3 łyżeczki musztardy gruboziarnistej
1 czerwona cebula
1 - 2 ząbki czosnku
pół pęczka natki
kilka suszonych pomidorów
sól, pieprz
Musztardę wymieszać z octem, ubijać (lekko)stopniowo dodając pozostałą oliwę.
Pomidory pokroić.
Sos wlać na patelnie z ciecierzycą. Wkroić cebulę, wcisnąć czosnek. Dodać posiekaną natkę i suszone pomidory, podgrzać. Doprawić solą i pieprzem.
Voila' :)
Idealna jako dodatek do mięs.
Kocham cieciorke, często stosuje w rozmaitych daniach typu casserole, muszę sobie zapamiętać ten patent
OdpowiedzUsuńBratnia duszo :)
UsuńCiecierzycę kocham pod każdą postacią.
Chętnie poczytam Twoje przepisy
brzmi pysznie ! muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńUlcik, polecam . My toto jadamy od lat. Tylko ciągle zapominałam zamieścić na blogu
UsuńWłaśnie zjadłam sałatkę z ciecierzycą. W takim wydaniu będzie równie smakowita;)
OdpowiedzUsuńPanno Malvinno, podziel się swoim przepisem, bo ja ciecierzycę w każdej postaci ..:)
UsuńPrzed chwilą zrobiłam. Przepyszne! Dodałam nieco więcej musztardy i octu bo gustuję w takich smakach. Przepis świetny.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Kolejna bratnia dusza :)
Usuń