poniedziałek, 5 marca 2012
Nalewka ku zdrowotności
Dzieło i przepis p. Włodka
Ja jeno korzystam :) i rozpowszechniam
Proporcje absolutnie dowolne.
Warunek: tylko świeże produkty, soczyste, dobry miód (płynny),
Ja użyłam:
1 główkę czosnku (nie ząbek!),
1 całą cebulę (dużą!),
dość duży imbir (obrać, oczyścić),
1 cytrynę,
1 kiwi.
Można dodać inne owoce np. pigwę
Można dodać żeń-szeń.
Pokroić wszystko na cienkie plasterki, układać warstwowo w słoiku i zalewać każdą warstwę miodem, tak aby zakrywał owoce. Odstawić na kilka godzin, aż pojawi się naturalny sok. Oznaką będzie zmiana gęstości miodu zakrywającego owoce, już po 2-3 godzinach. Miód stanie się rzadszy.
Już sam sok można pić łyżeczką i ma wartości wspaniałe.
Dodać czysty spirytus – circa ½ l do powyższej ilości składników.
Spirytus w znacznym stopniu niweluje zapach cebuli i czosnku.
Po kilku dniach przecedzić i przelać nalewkę do butelki.
Owoce również do spożycia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Oj a długo to musi stać zanim można się dobrać? Bo chyba na przeziębienie mam prawo to pić?
OdpowiedzUsuńPo przelaniu można pić :)
UsuńSame witaminki :)
OdpowiedzUsuńIlu centymetrowy imbir? Pozdrawiam A.
OdpowiedzUsuńSpory kawałek ;)
OdpowiedzUsuńDałabym przynajmniej 10 cm