poniedziałek, 5 marca 2012

Nalewka ku zdrowotności

Dzieło i przepis p. Włodka Ja jeno korzystam :) i rozpowszechniam Proporcje absolutnie dowolne. Warunek: tylko świeże produkty, soczyste, dobry miód (płynny), Ja użyłam: 1 główkę czosnku (nie ząbek!), 1 całą cebulę (dużą!), dość duży imbir (obrać, oczyścić), 1 cytrynę, 1 kiwi. Można dodać inne owoce np. pigwę Można dodać żeń-szeń. Pokroić wszystko na cienkie plasterki, układać warstwowo w słoiku i zalewać każdą warstwę miodem, tak aby zakrywał owoce. Odstawić na kilka godzin, aż pojawi się naturalny sok. Oznaką będzie zmiana gęstości miodu zakrywającego owoce, już po 2-3 godzinach. Miód stanie się rzadszy. Już sam sok można pić łyżeczką i ma wartości wspaniałe. Dodać czysty spirytus – circa ½ l do powyższej ilości składników. Spirytus w znacznym stopniu niweluje zapach cebuli i czosnku. Po kilku dniach przecedzić i przelać nalewkę do butelki. Owoce również do spożycia.

5 komentarzy:

  1. Oj a długo to musi stać zanim można się dobrać? Bo chyba na przeziębienie mam prawo to pić?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ilu centymetrowy imbir? Pozdrawiam A.

    OdpowiedzUsuń
  3. Spory kawałek ;)
    Dałabym przynajmniej 10 cm

    OdpowiedzUsuń