wtorek, 6 marca 2012

Penne z cytrynową cukinią i kremem z ricotty i ziół


400 g makaronu
2 średnie cukinie
2 małe ząbki czosnku ..lub 1 duży J
100 g sera ricotta
Pół pęczka bazylii
Garść świeżej natki
Skórka i sok z 1 cytryny
Chlust białego wina
Nieco startego parmezanu (dla tych co to nie walczą z cholesterolem może być nieco więcej niż nieco ;) )
Sól
Pieprz
Oliwa – ze 2 łyżki, nie więcej
Obie cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić obrany czosnek, przesmażyć. Zdjąć z patelni.
Wrzucić ¾ cukinii, poddusić.
Z cytryny obetrzeć skórkę, sok wycisnąć.
Połowę soku wlać na patelnię razem z chlustem ;) wina. Poddusić parę minut.
Makaron gotować w osolonej wodzie.
Zmiksować:
Ricottę
Bazylię,
Natkę
Sól, pieprz
Resztę soku z cytryny.
Wlać 2 – 3 łyżki wody spod gotującego się makaronu
Makaron odcedzić, wrzucić na patelnię z podduszoną cukinią. Wlać sos serowy, wsypać parmezan i dodać resztę cukinii (surowej). Ew. doprawić raz jeszcze solą i pieprzem
Wymieszać i zajadać

4 komentarze:

  1. Takie danie nawet ja jestem w stanie wykonać, a brzmi bardzo smakowicie. Dzięki, będę próbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Froasiu, się nie wygłupiaj. Przecież nie takie rzeczy robiłaś :)
      Poza tym większość moim przepisów jest banalna.
      Bo ja lubię gotować, ale nie lubię spędzać godzin w kuchni

      Usuń
  2. Świetne i proste danie. My robimy podobne - ze skórką limonkową oraz miętą dla odmiany. I z parmezanem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi się podoba Wasza wariacja na temat.
      Zapisuję na zaś :)

      Usuń