wtorek, 28 lutego 2012

Maccheroni z szynką parmeńską i kremem z ricotty i bazylii



300 g makaronu – kształt dowolny ;)
100 g szynki parmeńskiej
100 g sera ricotta
200 g pomidorków koktajlowych
Garść świeżej bazylii
1 łyżka oliwy
Pieprz
Sól

Szynkę pokroić w kostkę
Pomidorki przekroić na pół
Na patelni rozgrzać oliwę.
Połowę wędliny obsmażyć, dodać pomidory, rozgnieść i dusić aż porządnie zmiękną. Gdyby się okazało, że na patelni robi się nieco za sucho wlać ciut dowolnego płynu (białego wina, wody, bulionu). Doprawić pieprzem
Gotować makaron
Ricottę zmielić z bazylią dodając kilka łyżek wrzątku spod makaronu. Lekko posolić.
Makaron odcedzić, wrzucić na patelnię z szynką i pomidorami, dodać ser z bazylią i pozostałą szynkę.
Wymieszać.

6 komentarzy:

  1. Szkoda ze już dziś dodałaś przepis bo ja za 2 dni ruszam z konkursem: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata. Pomyśl nad innymi makaronami i koniecznie dodawaj. Są bardzo atrakcyjne nagrody od Barilli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. My makarony jadamy co drugie dzień ;)
    Ergo - coś niecoś jeszcze wklepię

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda apetycznie :) chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak najbardziej lubię to :) A właściwie to uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń