czwartek, 9 lutego 2012

Muffiny z mąki żytniej razowej (z domieszką pszennej)


Trochę się obawiałam razowych muffinów, zupełnie niesłusznie. Są pyszne, miękkie (to zapewne zasługa oleju) . Następnym razem zrobię bez grama maki pszennej J
1 szklanka mąki żytniej razowej
Pół szklanki mąki pszennej
Pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
¾ szklanki mleka
Pół szklanki oleju
2 łyżki syropu malinowego
Solidna garść suszonych wiśni
Solidna garść suszonych żurawin
Solidna garść granulowanych otrąb o smaku truskawkowym
Pół czekolady mlecznej pomarańczowej
Dżem – - nas domowym, truskawkowo żurawinowy
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Składniki suche połączyć
Składniki mokre połączyć
Składniki mokre wlać do suchych i wymieszać
Nakładać do foremek wyłożonych papilotkami.
Na środek każdego muf fina pacnąć pół łyżeczki dżemu
Piec około 20 – 25 minut.

9 komentarzy:

  1. Nie ma się czego obawiać:) Wychodzą pyszne, te na pewno też! Smakowicie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno skorzystam z przepisu, bo muffinków jeszcze nigdy nie robiłam i wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewelino, skoro nie robiłaś to może zacznij o wersji pszennej. A dodawać możesz co tylko dusza zapragnie - ja na przykład lubię z malinami i białą czekoladą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za radę :) O tak, malinki to wspaniały wynalazek natury :) A białą czekoladą też nie pogardzę ;)

      Usuń
  4. lubię takie słodycze - samo zdrowie :) nie dość że cała masa bakalii to jeszcze na oleju zamiast masła więc i cholesterol nie straszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gruszko z fartuszka (fajny nick;) ), ano upiekłam te muffiny w ramach walki z podwyższonym cholesterolem Osobistego. Następnym razem zamiast cukru użyję ksylitolu lub fruktozy, będzie jeszcze zdrowiej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam zamiast 2 jajek dać jedno a zamiast 0,5 szklanki mleka dać 1 szklankę ( jaja to bomba cholesterowa) mleko może być 0,5 %

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dyskutowałabym ;)
      Mleko musi mieć trochę tłuszczu, żeby zachowało swoje wartości. 0,5% to bardziej woda niż mleko

      Usuń