sobota, 11 lutego 2012

Fasola i por.

Przepis pochodzi stąd
http://www.waitrose.com/home/recipes/recipe_directory/w/warm_leek_and_white_bean_salad_with_mustard_dressing.html

Puszka fasoli – użyłam fasoli jaś, w przepisie mowa jest o cannellini
2 pory – oczyszczone i pokrojone dość drobno
5 łyżek oleju - użyłam oliwy i to zdecydowanie mniejszej ilości, pewnie ze 2 łyżki wyszły
10 g natki – u nas poszedł cały pęczek
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
2 łyżeczki octu z cydru – użyłam słodowego
Szczypta cukru
Sól, pieprz
Rozgrzać 2 łyżki oleju / oliwy ( mnie wystarczyła 1)Wrzucić pory i posolić. Zmniejszyć gaz jak tylko pory zaczną mięknąc , smażyć około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodać fasolę, zamieszać. Smażyć aż się zagrzeje. Zdjąć z ognia, dodać posiekana natkę i sporą ilość pieprzu.
Przygotować dressing z octu, musztardy i reszty oleju / oliwy.
Zalać warzywa, wymieszać.
Można jeść na ciepło i na zimno.

4 komentarze:

  1. brzmi świetnie - to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o, podoba mi się!
    ciekawe połączenie.
    piękne naczynie ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. naczynie prosto z Carrefoura ;)
    Są w różnych kolorach

    OdpowiedzUsuń