środa, 29 września 2010

Dziś na szybko - tarta czekoladowa z masą cytrynową


Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym – z książeczki Easy Chocolate Marks& Spencer

Ciasto:
115g mąki
25 g kakao
75 g masła
25 g zmielonych migdałów
50 g brązowego (użyłam białego)
1 jajko, ubite

Masa cytrynowa:
4 całe jajka + 1 żółtko
200 g brązowego cukru (użyłam białego)
150 ml śmietany kremówki
Sok i skórka z 2 cytryn

Mąkę i kakao przesiać.
Dodać masło, mielone migdały, cukier i jajko. Ucierać.. najlepiej mikserem.. aż ciasto zbije się w kulę.
Ciastem wyłożyć blaszkę o średnicy 20 cm (miałam nieco większą dlatego ciasto wyszło mi dość niskie). Przykryć i odstawić na pół godziny.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Ciasto ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć fasolką do pieczenia* . Podpiekać ciasto przez 12 – 15 minut. Zdjąć papier i fasolę, piec kolejne 10 minut.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni.

W tym czasie można przygotować masę:
Jajka, żółtko i cukier ucierać aż całość będzie jednolita i gładka, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, dodać sok i skórkę z cytryny. Masę wylać na ciasto i piec około 50 minut.


* darowałam sobie i papier i fasolę – ciasto podpiekałam około 20 minut

6 komentarzy:

  1. ale super ta tarta wygląda i skład mi bardzo odpowiada

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada smakowicie:) chetnie skubnelabym kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie się zapowiada takie połączenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie. Cytryna na pewno idealnie równoważy słodycz czekolady.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. no bardzo interesujące połączenia, chętnie bym wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. niestety ale spód nie ma uroku nie jest kruchy i w sumie zupełnie nie słodki, ciasto lepiej wyglada na zdjeciu ale próbować warto zawsze

    OdpowiedzUsuń