sobota, 4 września 2010

Bar sałatkowy nadal czynny ;-)



Na początek podróbka bardzo smacznej sałatki, którą zajadam się za każdym razem jak zaglądam do jednej z greckich restauracji.
W oryginale występuje roszponka, w lodówce zalegała mi najzwyklejsza sałata .. miała się zmarnować?
Ano nie.

Sałata / roszponka lub inne ulubione zielsko
Buraki marynowane – przyznaję się bez bicia, że użyłam gotowych – prosto z Lidla (mam pewne podejrzenia, że dokładnie takich samych używa ww restauracja ;-) ). Rzecz jasna można je sobie upiec / ugotować i własnoręcznie zamarynować
Feta
Jajko
Bułka tarta
Olej do smażenia

Sos:
Dobry ocet winny – użyłam czerwonego
Olej lub oliwa. Tym razem sięgnęłam po olej winogronowy
Odrobina (tym razem mówię poważnie – ODROBINA – tyle ile się zmieści na czubku noża) czosnku – zmiażdżonego
Kilka kropel cytryny
Sól (niedużo bo feta słona)
Pieprz

Zielsko posiekać lub porwać.
Fetę panierować i smażyć na sporej ilości oleju. Nie za długo.. Osączyć na papierze kuchennym.
Buraki osączyć z zalewy.

Przygotować sos – składniki porządnie wymieszać.
Układać, polewać sosem, zajadać.
Feta może być prosto z patelni, ale mże być też zimna

Bakłażanowa z bazylią – znaleziona na tym oto blogu
Tu oryginalny przepis http://lamiacucinainindia.blogspot.com/2009/06/melanzane-in-insalata.html 2 nieduże bakłażany
Garść świeżych liści bazylii
1 ząbek czosnku
Nieco octu winnego
Trochę oliwy
Sól

W przepisie jest jeszcze obgotowany seler naciowy (niestety żadne z nas go nie lubi) i origano, którego nie posiadałam.

Bakłażany pokroić w kostkę i gotować w osolonej wodzie. Nie wiadomo jak długo :) Ja pozwoliłam im się taplać przez jakieś 15 minut.
Wrzucić na cedzak, przykryć talerzykiem, obciążyć go .. czymś tam. Chodzi o to, żeby odcisnąć jak największą ilość wody z warzyw.
Czosnek posiekać drobniutko, zioła porwać
Bakłażany wrzucić do miski, wlać ocet (autorka nie mówi ile.. ja starałam się nie przesadzić, żeby nie zabić smaku warzyw ), dodać czosnek i zioła, poczekać aż bakłażany wchłoną ocet, skropić oliwą.

A na koniec - pyszny ocet z czerwonego wina.

8 komentarzy:

  1. Ta pierwsza mi się bardzo podoba, i nawet wolę zwykłą albo lodową sałatę...ja tam prosty człowiek jestem i wsio rawno czy roszponka to czy masłowa...się zje, nie? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jako i ja. Też najbardziej lubię najzwyklejszą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka z buraka i sera fety zachwyciła mnie zestawem smakowym. Musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacyjne propozycje ;]
    ten burak z fetą... to dopiero musi smakowac!

    OdpowiedzUsuń
  5. No problem, son contenta che ti sia piaciuta. Ciao, buona domenica~

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny pomysł z tym bakłazanem

    OdpowiedzUsuń
  7. podoba mi się ta bakłażanowa :)

    OdpowiedzUsuń