Na początek podróbka bardzo smacznej sałatki, którą zajadam się za każdym razem jak zaglądam do jednej z greckich restauracji.
W oryginale występuje roszponka, w lodówce zalegała mi najzwyklejsza sałata .. miała się zmarnować?
Ano nie.
Sałata / roszponka lub inne ulubione zielsko
Buraki marynowane – przyznaję się bez bicia, że użyłam gotowych – prosto z Lidla (mam pewne podejrzenia, że dokładnie takich samych używa ww restauracja ;-) ). Rzecz jasna można je sobie upiec / ugotować i własnoręcznie zamarynować
Feta
Jajko
Bułka tarta
Olej do smażenia
Sos:
Dobry ocet winny – użyłam czerwonego
Olej lub oliwa. Tym razem sięgnęłam po olej winogronowy
Odrobina (tym razem mówię poważnie – ODROBINA – tyle ile się zmieści na czubku noża) czosnku – zmiażdżonego
Kilka kropel cytryny
Sól (niedużo bo feta słona)
Pieprz
Zielsko posiekać lub porwać.
Fetę panierować i smażyć na sporej ilości oleju. Nie za długo.. Osączyć na papierze kuchennym.
Buraki osączyć z zalewy.
Przygotować sos – składniki porządnie wymieszać.
Układać, polewać sosem, zajadać.
Feta może być prosto z patelni, ale mże być też zimna
Bakłażanowa z bazylią – znaleziona na tym oto blogu
Tu oryginalny przepis http://lamiacucinainindia.blogspot.com/2009/06/melanzane-in-insalata.html 2 nieduże bakłażany
Garść świeżych liści bazylii
1 ząbek czosnku
Nieco octu winnego
Trochę oliwy
Sól
W przepisie jest jeszcze obgotowany seler naciowy (niestety żadne z nas go nie lubi) i origano, którego nie posiadałam.
Bakłażany pokroić w kostkę i gotować w osolonej wodzie. Nie wiadomo jak długo :) Ja pozwoliłam im się taplać przez jakieś 15 minut.
Wrzucić na cedzak, przykryć talerzykiem, obciążyć go .. czymś tam. Chodzi o to, żeby odcisnąć jak największą ilość wody z warzyw.
Czosnek posiekać drobniutko, zioła porwać
Bakłażany wrzucić do miski, wlać ocet (autorka nie mówi ile.. ja starałam się nie przesadzić, żeby nie zabić smaku warzyw ), dodać czosnek i zioła, poczekać aż bakłażany wchłoną ocet, skropić oliwą.
W oryginale występuje roszponka, w lodówce zalegała mi najzwyklejsza sałata .. miała się zmarnować?
Ano nie.
Sałata / roszponka lub inne ulubione zielsko
Buraki marynowane – przyznaję się bez bicia, że użyłam gotowych – prosto z Lidla (mam pewne podejrzenia, że dokładnie takich samych używa ww restauracja ;-) ). Rzecz jasna można je sobie upiec / ugotować i własnoręcznie zamarynować
Feta
Jajko
Bułka tarta
Olej do smażenia
Sos:
Dobry ocet winny – użyłam czerwonego
Olej lub oliwa. Tym razem sięgnęłam po olej winogronowy
Odrobina (tym razem mówię poważnie – ODROBINA – tyle ile się zmieści na czubku noża) czosnku – zmiażdżonego
Kilka kropel cytryny
Sól (niedużo bo feta słona)
Pieprz
Zielsko posiekać lub porwać.
Fetę panierować i smażyć na sporej ilości oleju. Nie za długo.. Osączyć na papierze kuchennym.
Buraki osączyć z zalewy.
Przygotować sos – składniki porządnie wymieszać.
Układać, polewać sosem, zajadać.
Feta może być prosto z patelni, ale mże być też zimna
Bakłażanowa z bazylią – znaleziona na tym oto blogu
Tu oryginalny przepis http://lamiacucinainindia.blogspot.com/2009/06/melanzane-in-insalata.html 2 nieduże bakłażany
Garść świeżych liści bazylii
1 ząbek czosnku
Nieco octu winnego
Trochę oliwy
Sól
W przepisie jest jeszcze obgotowany seler naciowy (niestety żadne z nas go nie lubi) i origano, którego nie posiadałam.
Bakłażany pokroić w kostkę i gotować w osolonej wodzie. Nie wiadomo jak długo :) Ja pozwoliłam im się taplać przez jakieś 15 minut.
Wrzucić na cedzak, przykryć talerzykiem, obciążyć go .. czymś tam. Chodzi o to, żeby odcisnąć jak największą ilość wody z warzyw.
Czosnek posiekać drobniutko, zioła porwać
Bakłażany wrzucić do miski, wlać ocet (autorka nie mówi ile.. ja starałam się nie przesadzić, żeby nie zabić smaku warzyw ), dodać czosnek i zioła, poczekać aż bakłażany wchłoną ocet, skropić oliwą.
A na koniec - pyszny ocet z czerwonego wina.
Ta pierwsza mi się bardzo podoba, i nawet wolę zwykłą albo lodową sałatę...ja tam prosty człowiek jestem i wsio rawno czy roszponka to czy masłowa...się zje, nie? ;)
OdpowiedzUsuńjako i ja. Też najbardziej lubię najzwyklejszą :)
OdpowiedzUsuńSałatka z buraka i sera fety zachwyciła mnie zestawem smakowym. Musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńrewelacyjne propozycje ;]
OdpowiedzUsuńten burak z fetą... to dopiero musi smakowac!
No problem, son contenta che ti sia piaciuta. Ciao, buona domenica~
OdpowiedzUsuńfajny pomysł z tym bakłazanem
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ta bakłażanowa :)
OdpowiedzUsuńale fajne zestawienia
OdpowiedzUsuńmniam