czwartek, 31 marca 2011

Kurcze z masłem orzechowym i chili



Kurczak z masłem orzechowym i chili

Przepis pochodzi (a jakże) z książki 500 chili recepis

Rzecz jasna dodałam co nieco od siebie


2 kurze piersi – pokrojone w paseczki

2 ząbki czosnku, zmiażdżone

2 łyżki masła

2 łyżki oleju / oliwy

1 cebula – posiekana

4 pomidory – obrane i pokrojone w kostkę

3 łyżki niesłodzonego masła orzechowego (może być z kawałkami orzeszków, może być gładkie)300 ml wody albo wywaru

Ciut tymianku ( w przepisie występuje suszony, ja dodałam świeżego)

225 g szpinaku mrożonego (użyłam świeżego, młodego)

1 papryczka chili świeża, pozbawiona pestek (nie pozbawiłam ) i drobno pokrojona

Sól, pieprz..


Od siebie dodałam jeszcze nieco soku z cytryny, sosu sojowego i garść orzeszków ziemnych.

Pokrojone mięso wrzucić do miski razem z czosnkiem. Masło rozpuścić na patelni, wrzucić kurczaka, zrumienić. Kuraka zdjąć i odstawić na bok. Resztę masła wylać. Na patelnię wlać olej / oliwę, wrzucić cebulę i pomidory, przesmażyć na sporym ogniu przez 5 minut. Zmniejszyć gaz, dodać masło orzechowe i połowę wody / wywaru. Dokładnie wymieszać. Po 5 minutach ciągłego mieszania dodać resztę wody, połowę szpinaku, tymianek, chili, sól i pieprz.

Na patelnię wrzucić mięso, zamieszać. Dusić przez 10 – 15 minut. Doprawić sokiem z cytryny i sosem sojowym (niekoniecznie). Pod sam koniec gotowania dodać resztę szpinaku i orzeszki.

PS. Szpinak nie jest niezbędny


7 komentarzy:

  1. bardzo ciekawy przepis, zapisuję sobie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robilam cos takiego - cudne wychodzi, prawda? Czuc ochechy, ale nie dominuja! Pyszne z ryzem.

    OdpowiedzUsuń
  3. hmmm...
    bardzo odważne połączenie.
    ale nie wiem, czy dla mnie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Sos satay bardzo lubie, wiec jestem pewna, ze i taki kurczak bardzo by mi smakowal. Odwaznie i niebanalnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany, a ja tego nie widzialam i na dzis mam zamarynowany kurczak tikka masala. :( Zapamietuje przepis, bo to wszystkie moje ulubione smaki i bede robic w przyszlym tygodniu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Skojarzenie z satajem jak najbardziej słuszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Brzmi i wygląda przepysznie - będę próbowała :)

    OdpowiedzUsuń