3 – 4 cukinie (nie za duże, im większe tym mniej smaczne)
Parmezan
Kilka pomidorków koktajlowych
1 cytryna
1 – 2 łyżki oliwy cytrynowej (lub zwykłej, co kto lubi)
Świeżo zmielony pieprz
Sól
Ocet balsamiczny – ja użyłam octu o smaku chili
Nieco chili w proszku
Orzeszki pinii
Cukinie pokroić w cieniutkie plastry – najwygodniej będzie użyć obieraczki do warzyw.
Skropić oliwą i sokiem z cytryny, zamieszać – tak by wszystkie plastry były w miarę równomiernie przykryte sosem. Odstawić na chwilę.
Pomidorki umyć, pokroić albo i nie :)
Orzeszki zrumienić na patelni
Cukinię układać jak się komu podoba. Udekorować pomidorami. Doprawić solą, chili i pieprzem.
Posypać płatkami parmezanu i orzeszkami pinii.
Skropić octem balsamicznym.
Można schłodzić
Parmezan
Kilka pomidorków koktajlowych
1 cytryna
1 – 2 łyżki oliwy cytrynowej (lub zwykłej, co kto lubi)
Świeżo zmielony pieprz
Sól
Ocet balsamiczny – ja użyłam octu o smaku chili
Nieco chili w proszku
Orzeszki pinii
Cukinie pokroić w cieniutkie plastry – najwygodniej będzie użyć obieraczki do warzyw.
Skropić oliwą i sokiem z cytryny, zamieszać – tak by wszystkie plastry były w miarę równomiernie przykryte sosem. Odstawić na chwilę.
Pomidorki umyć, pokroić albo i nie :)
Orzeszki zrumienić na patelni
Cukinię układać jak się komu podoba. Udekorować pomidorami. Doprawić solą, chili i pieprzem.
Posypać płatkami parmezanu i orzeszkami pinii.
Skropić octem balsamicznym.
Można schłodzić
No takiego carpaccio jeszcze nie jadłam :) Wygląda interesująco!
OdpowiedzUsuńhttp://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
interesujace.. szkoda ze moja połowka na takie wynalazki ma "długie zęby":)
OdpowiedzUsuńmlask, mlask ;-)
OdpowiedzUsuńWiosna to aby na pewno odpowiednia pora na cukinię? Wygląda ciekawie, ale wykorzystam jesienią:)
OdpowiedzUsuń