Czyli jak tu odmienić najprostszy makaron z sosem pomidorowym.
Ano zapiec go :)
Zapiekany makaron z mozzarellą
2 mozzarelle 50 – 60 g parmezanu
200 g przecieru pomidorowego
Czosnek
1 Papryczka suszona(niekoniecznie)
Kilka pomidorków koktajlowych (niekoniecznie)
Sól
Pieprz
Nieco origano
Bazylia świeża
Ciut oliwy
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Do przecieru wrzucić czosnek i papryczkę, doprawić solą i pieprzem. Podgrzać
Mozzarelle pokroić. Kształt i rozmiar nie mają większego znaczenia J Osączyć na sitku
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Można przelać zimną wodą. Wyjątkowo :D. Tak czy siak makaron warto lekko przestudzić, w przeciwnym wypadku mozzarella zacznie się natychmiast topić. A powinna to zrobić dopiero w piekarniku
Parmezan zetrzeć
Bazylię rozdrobnić
Wsio (razem z origano) wymieszać, wrzucić do żaroodpornego naczynia lekko wysmarowanego oliwą.
Zapiekać 15 – 20 minut.
2 mozzarelle 50 – 60 g parmezanu
200 g przecieru pomidorowego
Czosnek
1 Papryczka suszona(niekoniecznie)
Kilka pomidorków koktajlowych (niekoniecznie)
Sól
Pieprz
Nieco origano
Bazylia świeża
Ciut oliwy
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Do przecieru wrzucić czosnek i papryczkę, doprawić solą i pieprzem. Podgrzać
Mozzarelle pokroić. Kształt i rozmiar nie mają większego znaczenia J Osączyć na sitku
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Można przelać zimną wodą. Wyjątkowo :D. Tak czy siak makaron warto lekko przestudzić, w przeciwnym wypadku mozzarella zacznie się natychmiast topić. A powinna to zrobić dopiero w piekarniku
Parmezan zetrzeć
Bazylię rozdrobnić
Wsio (razem z origano) wymieszać, wrzucić do żaroodpornego naczynia lekko wysmarowanego oliwą.
Zapiekać 15 – 20 minut.
Dobra!, czeka już w kolejce. Na pierwszy ogień ;) cannelloni :)
OdpowiedzUsuńO, mojemu mezowi znow by sie podobalo ;))
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! A ja taka głodna...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
Ulubione, dobry zapiekany makaron nie jest zły ;)
OdpowiedzUsuńzapiekany makaron zawsze jest przepyszny;)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie odmiana niesamowita.
OdpowiedzUsuńzupełnie cos innego.
niezwykle smakowitego!
pyszne jedzonko, mniam:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, choć dotychczas nie byłam przekonana do makaronu z mozzarellą
OdpowiedzUsuńOlu, skoro pomału przekonujesz się do mozzarelli z makaronem to może spróbuj zrobić kiedys makaron z sosem ze świezych pomidorów, pokrojonej w kostke mozzarelli (dodanej w ostatniej chwili), oliwek i bazylii :)
OdpowiedzUsuń