środa, 22 grudnia 2010

Tagliatelle, karczochy, szynka parmeńska, i cytryna


Tagliatelle
100 g szynki parmeńskiej
200 g karczochów (ze słoika)
Skórka z 1 cytryny
Sok z ½ cytryny
Oliwa zwykła i cytrynowa
Parmezan
2 ząbki czosnku
Świeża bazylia
Czosnek posiekać, wrzucić na rozgrzaną oliwę (zwykła, nie cytrynową), przesmażyć.
Szynkę i karczochy pokroić. Wrzucić na patelnię, przesmażyć przez 2 – 3 minuty.
Dodać skórkę i sok cytrynowy.
Doprawić solą i pieprzem
Ugotować makaron.
Nie odcedzać go zbyt dokładnie, woda spod makaronu przyda się do „rozcieńczenia” sosu.
Wymieszać całość, skropić oliwą cytrynową, dodać porwaną bazylię i starty parmezan.

5 komentarzy:

  1. co za smakowite polaczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię te Twoje makaronowe smaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. ta szynka parmeńska w cytrynowym towarzystwie... och!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę kiedyś spróbować karczochów bo nie miałam jeszcze przyjemności:-)

    OdpowiedzUsuń