piątek, 20 stycznia 2012

Kalafior w postaci sałatki


Pół kalafiora podzielonego na różyczki
250 g pomidorków koktajlowych
4 łyżki kaparów
SOS:
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 łyżeczka musztardy Dijon
3 łyżeczki musztardy gruboziarnistej
Solidny chlust ;) octu winnego
Oliwa
Sól, pieprz..

Kalafiora obgotować (5 – 6 minut), wystudzić i potraktować mandoliną.
Kapary osączyć
Pomidorki pokroić w ćwiartki.
Z pozostałych składników przygotować sos. Zalać nim kalafiora, odstawić, żeby się wszystko przegryzło.
Dodać pomidory i kapary.
PS. Następnego dnia sałatka jest jeszcze lepsza

Niefotogeniczna berbelucha z kurczaka i ciecierzycy


400 g mielonego mięsa drobiowego
1 puszka pomidorów
1 puszka ciecierzycy
150 ml wody
1 cebula
3 ząbki czosnku
Kilka suszonych pomidorów
1 papryczka chili świeża
2 łyżki octu balsamicznego – ja użyłam smakowaego, z chili .. a jakże ;)
Sól
Pieprz
Oliwa / olej
Ciut czarnuszki do smaku
Cebulę, czosnek i papryczkę rozdrobnić dowolną metodą. Ja tam ułatwiam sobie życie i sięgam po mikser.
Rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, czosnek i chili.
Przesmażyć
Wrzucić mięso, zrumienić. Wlać pomidory z puszki i wodę.
Doprawić do smaku.
Suszone pomidory pokroić, dodać do mięsa.
Dusić jakieś 20 minut. Pod koniec dorzucić ciecierzycę.
Zdjęcie z tych niezbyt apetycznych, ale wrzucam bo samo danie naprawdę smaczne a robi się bardzo szybko. Dla głodomorów można dogotować ryżu.

środa, 18 stycznia 2012

Deser na szybciora ;)


Nie jestem wielką fanką gotowców, ale w tym przypadku robię wyjątek.Pudding waniliowy rodem z Lidla zagościł na naszym stole i się panoszy. Razem z malinami mrożonymi z tegoż samegoż sklepu :)
Jemy go często, w różnych postaciach.
Dziś padło na przekładaniec:
Lody waniliowe
Maliny z odrobiną fruktozy (niekoniecznie)
Pudding
Maliny
Kiwi
Granola z truskawkami
i to by było na tyle

Makaron z cukinią, pomidorami i mozzarellą. Zapiekany




300 g makaronu
4 średniej wielkości cukinie
Pół cebuli
1 ząbek czosnku
3 mozzarelle
Kilka suszonych pomidorów
2 łyżeczki pesto bazyliowego
250 g pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy
Sól
Pieprz
Ew. 1 suszona ostra papryczka

Cukinie pokroić w kostkę
Czosnek i cebulę posiekać
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, przesmażyć. Dodać cukinię, doprawić papryczką, solą i pieprzem. Dusić około 15 minut

Piekarnik rozgrzać do 180 – 200 stopni
Makaron gotować w osolonej wodzie. Odcedzić (można przelać zimną wodą)
Mozzarelle pokroić w kostkę
Makaron wrzucić na patelnię z cukinią, wkroić kilka suszonych pomidorów i dodać pesto.

W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę makaronu, przykryć ją mozzarellą, nałożyć kolejną warstwę makaronu.
Gdzieniegdzie powtykać pomidorki.
Zapiekać około 15 minut.

piątek, 13 stycznia 2012

Carbonara niezbyt ortodoksyjna.



A czemu nie ortodoksyjna? A temu, że zamiast guanciale czyli policzków wieprzowych użyłam wędzonego boczku, a zamiast pecorino sera grana padano.
300 g spaghetti
150 g wędzonego boczku
100 g startego sera grana padano / parmezanu / pecorino
2 żółtka
1 całe jajko
Pieprz – sporo
Sól – nie za dużo
Odrobina oliwy

Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z odrobiną oliwy. Porządnie wysmażyć.
Żółtka i całe jajko wrzucić do miski razem z serem, porządnie wymieszać, dodać pieprz i sól.
Usmażony boczek osączyć na kuchennym papierze (niekoniecznie..). Pozwolić mu lekko przestygnąć
Makaron gotować w osolonej wodzie.
Boczek wrzucić do mieszanki serowo jajecznej. Gdyby się okazała zbyt gęsta dolać ciut wody spod makaronu.
Makaron odcedzić, ale niespecjalnie dokładnie, niewielka ilość wody nie zaszkodzi, wręcz przeciwnie.
Makaron wrzucić do miski z jajkami, serem i boczkiem. Wymieszać i zajadać

czwartek, 5 stycznia 2012

środa, 4 stycznia 2012

Polędwiczki marynowane w cytrusach i papryczkach



2 polędwiczki wieprzowe
250 ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
Sok z 2 cytryn
Łycha papryczek jalapeno (marynowanych)
1 duża suszona papryczka o niewiadomej nazwie :D. Nabyłam takie cuś podczas wojaży i wyrzuciłam opakowanie z nazwą. Można ją pominąć, zastąpić peperoncino, chipotle ze słoika.. w zasadzie można zrobić co się komu podoba :D
6 ząbków czosnku
2 szalotki
Łyżka oliwy
Sól , pieprz
Mięso oczyścić, pozbawić błonek, tłuszczu .
Czosnek, szalotki, pokruszoną suszoną papryczkę, jalapeno zmiksować. Połączyć z sokami z cytrusów.
Marynatą zalać mięso. Odstawić na minimum godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Rozgrzać oliwę.
Mięso osączyć z marynaty. MARYNATY NIE WYLEWAĆ.
Mięso doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron. Wstawić mięso do piekarnika i piec około 15 – 20 minut.
Marynatę zagotować. Gotować aż odparuje i lekko zgęstnieje.

Mięso pokroić w plastry, podawać z sosem.

My zjedliśmy je z ryżem gotowanym w wodzie z cytryną, koncentratem pomidorowym i chili w proszku oraz z sałatką, na którą przepis znajdziecie poniżej :)

Znów kapusta, ale tym razem biała



na ostro, a jakże by inaczej ;-)

Nic odkrywczego, ale dobrze wchodzi



Kapusta poszatkowana – u nas niecałe pół główki (starcza na dwa obiady)

Garść orzeszków. Najlepsze będą solone


Składniki sosu:


6 – 7 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
1 papryczkę chili (częściowo pozbawiona pestek)
Kilka łyżek octu cydrowego
Łyżka oliwy
Sól, pieprz


ww składniki zmiksować . Zalać sosem kapustę i odstawić, żeby całość się przegryzła.
Posypać orzeszkami

wtorek, 3 stycznia 2012

Czerwona kapusta, wiśnie, rodzynki



czyli sałatka mojej Mamy

1/2 główki kapusty czerwonej
2 jabłka
1 czerwona cebula
1/3 szklanki mrożonych wiśni (bez pestek)
2 łyżki chrzanu
1,5 łyżki rodzynek
sok z 1 cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru, sól


Kapustę poszatkować i wrzucić do osolonej wrzącej wody, gotować 3 minuty. Osączyć.
Jabłka (obrane ) pokroić w kostkę. Cebulę w piórka. Sparzyć rodzynki.
Kapustę wymieszać z jabłkami, cebulą, rodzynkami , wiśniami, chrzanem i oliwą.



Przyprawić cukrem i solą.