ani sos boloński
ani bolonez
ani też bolones
;)
bo nie każdy sos mięsny podawany z makaronem jest z automatu sosem bolońskim .
To po prostu makaron, w tym przypadku penne (i wymawiamy wyraźnie obie literki N ;) ) z indykiem w pomidorach.
I nie jest to kuchnia włoska - bo zawiera sambal, którego żaden Włoch do prawdziwego włoskiego sosu by nie dodał :)
300 g mielonego mięsa indyczego
400 g makaronu
400 g pomidorów z puszki
1 ząbek czosnku
1 nieduża cebula
1 papryczka ostra, suszona
pół łyżeczki sambal oelek (niekoniecznie)
oliwa
sól
pieprz
natka
Postępowanie? Jak zwykle w przypadku sosów do makaronu :D
Patelnia -> oliwa -> czosnek zmiażdżony -> cebula posiekana -> papryczka pokruszona.
Podsmażyć, ale nie za długo.
Dorzucić mięso, przesmażyć
Wlać pomidory, doprawić
Dusić.
Makaron gotować, odcedzić. Wymieszać z sosem, sypnąć natką
mimo, że nie bolognese to i tak pyszny!:D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńO jak tu ładnie zielono na blogu :) A sos - oczywiście nie bolognese, ale zapewne bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńA dziękuję bardzo :)
Usuńsambal- pierwsze słyszę!
OdpowiedzUsuńcałe życie człowiek się musi uczyć. jestem czujna więc idę w neta:D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Tapenado, pierwsze słyszysz bo to mój wymysł :D
UsuńTak sobie dorzuciłam bo wszyscy lubimy ostre dania.
ani sos boloński
OdpowiedzUsuńani bolonez
ani też bolones ... może być też boloneze :)
Ostatnio na włoskim apropos dyskusji nad wymową tagliatelle, z szelmowskim uśmiechem mówiłam współuczennicom, żeby nie mówiły 'pene' :))) pani lektorka też miała szelmowski uśmiech :)))
A tak wogóle to bardzo tu przyjemnie po remoncie :)
Moi
Może być tak zielono?
UsuńBo czerwień mnie trochę zmęczyła
Tak wiosennie :-)
UsuńBardzo fajna czcionka w tytulach.
Moi.
Przywracasz mi wiare w ludzi, piszac, ze to nie bolognese - niektorzy wychodza z zalozenia, ze jesli jest mieso mielone + pomidory, to na bank jest bolognese i juz ;)
OdpowiedzUsuńCo ciekawe, w bolognese może nie być pomidorów ;)
UsuńA tak naprawdę, to we Włoszech nie ma bolognese, tylko ragu :) I to z tagliatele.
OdpowiedzUsuńMaxieredaktorze, nie do końca się zgodzę :)
UsuńJest ragu' alla bolognese.. jest ragu' napoletano itp.
Bolońskie podawane jest nie tylko z tagliatelle, pappardelle, fettuccine , tortellini też wchodzą w grę :)
No dobrze, ale oryginalnie powinno być z domowym tagliatele :) A chodziło mi, że potrawa, przez Anglosasów (i nas już też) zwana spaghetti bolognese, we Włoszech nie wystepuje:) Jest za to właśnie tagliatele al ragu Bolognese. Oczywiście masz całkowitą rację co do innych ragu.
OdpowiedzUsuńCo do spaghetti bolognese pełna zgoda :)
OdpowiedzUsuń