wtorek, 11 grudnia 2012

To nie jest bolognese

ani sos boloński
ani bolonez
ani też bolones

;)

bo nie każdy sos mięsny podawany z makaronem jest z automatu sosem bolońskim .

To po prostu makaron, w tym przypadku penne (i wymawiamy wyraźnie obie literki N ;) ) z indykiem w pomidorach.
I nie jest to kuchnia włoska - bo zawiera sambal, którego żaden Włoch do prawdziwego włoskiego sosu by nie dodał :)


300 g mielonego mięsa indyczego
400 g makaronu
400 g pomidorów z puszki
1 ząbek czosnku
1 nieduża cebula
1 papryczka ostra, suszona
pół łyżeczki sambal oelek (niekoniecznie)
oliwa
sól
pieprz
natka

Postępowanie? Jak zwykle w przypadku sosów do makaronu :D

Patelnia -> oliwa -> czosnek zmiażdżony -> cebula posiekana -> papryczka pokruszona.
Podsmażyć, ale nie za długo.
Dorzucić mięso, przesmażyć
Wlać pomidory, doprawić
Dusić.
Makaron gotować, odcedzić. Wymieszać z sosem, sypnąć natką


15 komentarzy:

  1. mimo, że nie bolognese to i tak pyszny!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. O jak tu ładnie zielono na blogu :) A sos - oczywiście nie bolognese, ale zapewne bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sambal- pierwsze słyszę!
    całe życie człowiek się musi uczyć. jestem czujna więc idę w neta:D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tapenado, pierwsze słyszysz bo to mój wymysł :D
      Tak sobie dorzuciłam bo wszyscy lubimy ostre dania.

      Usuń
  4. ani sos boloński
    ani bolonez
    ani też bolones ... może być też boloneze :)

    Ostatnio na włoskim apropos dyskusji nad wymową tagliatelle, z szelmowskim uśmiechem mówiłam współuczennicom, żeby nie mówiły 'pene' :))) pani lektorka też miała szelmowski uśmiech :)))

    A tak wogóle to bardzo tu przyjemnie po remoncie :)
    Moi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być tak zielono?
      Bo czerwień mnie trochę zmęczyła

      Usuń
    2. Tak wiosennie :-)
      Bardzo fajna czcionka w tytulach.
      Moi.

      Usuń
  5. Przywracasz mi wiare w ludzi, piszac, ze to nie bolognese - niektorzy wychodza z zalozenia, ze jesli jest mieso mielone + pomidory, to na bank jest bolognese i juz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co ciekawe, w bolognese może nie być pomidorów ;)

      Usuń
  6. A tak naprawdę, to we Włoszech nie ma bolognese, tylko ragu :) I to z tagliatele.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maxieredaktorze, nie do końca się zgodzę :)
      Jest ragu' alla bolognese.. jest ragu' napoletano itp.
      Bolońskie podawane jest nie tylko z tagliatelle, pappardelle, fettuccine , tortellini też wchodzą w grę :)

      Usuń
  7. No dobrze, ale oryginalnie powinno być z domowym tagliatele :) A chodziło mi, że potrawa, przez Anglosasów (i nas już też) zwana spaghetti bolognese, we Włoszech nie wystepuje:) Jest za to właśnie tagliatele al ragu Bolognese. Oczywiście masz całkowitą rację co do innych ragu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Co do spaghetti bolognese pełna zgoda :)

    OdpowiedzUsuń