piątek, 20 stycznia 2012

Niefotogeniczna berbelucha z kurczaka i ciecierzycy


400 g mielonego mięsa drobiowego
1 puszka pomidorów
1 puszka ciecierzycy
150 ml wody
1 cebula
3 ząbki czosnku
Kilka suszonych pomidorów
1 papryczka chili świeża
2 łyżki octu balsamicznego – ja użyłam smakowaego, z chili .. a jakże ;)
Sól
Pieprz
Oliwa / olej
Ciut czarnuszki do smaku
Cebulę, czosnek i papryczkę rozdrobnić dowolną metodą. Ja tam ułatwiam sobie życie i sięgam po mikser.
Rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, czosnek i chili.
Przesmażyć
Wrzucić mięso, zrumienić. Wlać pomidory z puszki i wodę.
Doprawić do smaku.
Suszone pomidory pokroić, dodać do mięsa.
Dusić jakieś 20 minut. Pod koniec dorzucić ciecierzycę.
Zdjęcie z tych niezbyt apetycznych, ale wrzucam bo samo danie naprawdę smaczne a robi się bardzo szybko. Dla głodomorów można dogotować ryżu.

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię robić coś podobnego z białą fasolką lub fasolką czarne oczko :) Myślę, że Twoja opcja z ciecierzycą też musi być pyszna :) Ciekawi mnie ten smakowy ocet balsamiczny - nigdy nie miałam okazji korzystać.

    OdpowiedzUsuń
  2. ten ocet to trochę jak dodanie cukru ..

    OdpowiedzUsuń
  3. Skusił mnie tytuł, naprawdę :) U mnie dziś podobna, niefotogeniczna berbelucha z fasoli i boczku :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak berbelucha jest smaczna, to wygląd się nie liczy ;)

    OdpowiedzUsuń