wtorek, 6 grudnia 2011

Polpettone alla fiorentina czyli po naszemu klops po florencku





Ciut zmodyfikowany przepis z La Cucina Regionale Italiana. Toscana



Klops:

400 g mielonego wieprzowego mięsa

100 g szynki parmeńskiej drobno posiekanej

40 g startego parmezanu

80 g bułki / chleba namoczonego w niewielkiej ilości mleka

2 jajka

Kilka listków bazylii

Odrobina chili w proszku

Bułka tarta do obtoczenia



Sos:

Pół marchewki

Pół pora

Pół cebuli

Puszka krojonych pomidorów

4 łyżki oliwy

Sól

Pieprz

80 ml białego wina



Mięso wymieszać z szynką, parmezanem, jajkami i odciśniętym z mleka pieczywem. Dokładnie wymieszać. Dodać porwane listki bazylii, doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.Uformować klops :D i obtoczyć ze wszystkich stron w bułce tartej. Uwaga – całość jest dość miękka, trzeba się z nią dość delikatnie obchodzić.


Marchewkę, pora i cebulę posiekać drobno.Wrzucić na oliwę, obsmażyć.


Klops wrzucić na patelnię z warzywami, obsmażyć z obu stron (znowu ostrożnie, żeby się wszystko nie rozleciało), dodać pomidory, podlać winem, doprawić solą i pieprzem.


Przykryć i dusić jakąś godzinę. Co jakiś czas można podlać odrobiną wody lub wina.Podawać z sosem.

4 komentarze:

  1. Bazylia, parmezan, mniam:) Świetne to danie

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja bym chętnie spróbowała, jak smakuje na zimno, z pieczywem :) Apetycznie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten sos musi smakowac oblednie!

    OdpowiedzUsuń