środa, 7 grudnia 2011

Teoretycznie orientalna zupa z kurczaka.


Kolejne dzieło Osobistego

Thai Chiken soup – inspirowana przepisem z książki The Soup Bible.

Modyfikacje wprowadzone co by całość była nieco mniej amerykańska a bardziej tajska


Składniki

1 łyżka oleju (np. ryżowego)

1 ząbek czosnku drobno posiekany

2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę (my mieliśmy tylko jedną ale wystarczyło)

pół łyżeczki mielonej kurkumy

1/4 łyżeczki ostrego chilli w proszku

pół miarki mleka kokosowego

Ok. 3 i pół miarki gorącego rosołu drobiowego

2 łyżki soku z cytryny lub limonki

1 łyżka sosu rybnego (oprócz soli z oryginalnego przepisu amerykańskiego)

1/4 łyżeczki octu ryżowego

2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów

1 miarka chińskiego makaronu jajecznego

pół posiekanej szalotki

trochę posiekanej świeżej kolendry (nam się skończyła)

wiórki kokosowe i 1 posiekane świeże chilli do dekoracji



Podgrzać olej w dużym garnku. Przesmażyć lekko czosnek (przez 1 min). Dodać kurczaka, kurkumę i chilli i smażyć przez 3-4 min. Wlać mleko kokosowe i rosół, wymieszać. Dodać sok z cytryny/limonki sos rybny, ocet ryżowy i masło orzechowe. W tzw. międzyczasie uprażyć wiórki kokosowe z posiekanym chilli ( przez 2-3 min) często mieszając aż kokos się lekko zrumieni.Doprawić zupę solą i pieprzem, dodać posiekane szalotki i makaron. Gotować na małym ogniu aż makaron będzie miękki.




Uwaga -wrzucenie zbyt dużej ilości makaronu może spowodować wypicie przez niego zupy ;)) Rozpędziliśmy się i dodaliśmy go za dużo, więcej niż było w przepisie. Wychodzi wtedy smaczny makaron z mięsem. Jak u nas na zdjęciu :D


Zupę posypać wiórkami z chilli.

2 komentarze:

  1. Zupa, czy też makaron z mięsem - tak czy siak wygląda niezwykle apetycznie. A połączenie składników mówi mi, że z pewnością jest też pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieraz robię taką zupę - przepyszna i świetnie poprawia humor!

    OdpowiedzUsuń