Ciut zmodyfikowany przepis z La Cucina Regionale Italiana. Toscana
Klops:
400 g mielonego wieprzowego mięsa
100 g szynki parmeńskiej drobno posiekanej
40 g startego parmezanu
80 g bułki / chleba namoczonego w niewielkiej ilości mleka
2 jajka
Kilka listków bazylii
Odrobina chili w proszku
Bułka tarta do obtoczenia
Sos:
Pół marchewki
Pół pora
Pół cebuli
Puszka krojonych pomidorów
4 łyżki oliwy
Sól
Pieprz
80 ml białego wina
Mięso wymieszać z szynką, parmezanem, jajkami i odciśniętym z mleka pieczywem. Dokładnie wymieszać. Dodać porwane listki bazylii, doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.Uformować klops :D i obtoczyć ze wszystkich stron w bułce tartej. Uwaga – całość jest dość miękka, trzeba się z nią dość delikatnie obchodzić.
Marchewkę, pora i cebulę posiekać drobno.Wrzucić na oliwę, obsmażyć.
Klops wrzucić na patelnię z warzywami, obsmażyć z obu stron (znowu ostrożnie, żeby się wszystko nie rozleciało), dodać pomidory, podlać winem, doprawić solą i pieprzem.
Przykryć i dusić jakąś godzinę. Co jakiś czas można podlać odrobiną wody lub wina.Podawać z sosem.
Pysznie wygląda ten klops:)
OdpowiedzUsuńBazylia, parmezan, mniam:) Świetne to danie
OdpowiedzUsuńA ja bym chętnie spróbowała, jak smakuje na zimno, z pieczywem :) Apetycznie wygląda !
OdpowiedzUsuńTen sos musi smakowac oblednie!
OdpowiedzUsuń