Dzieło Osobistego.
Wg Billa Grangera
1 kurczak – 1, 5 kg
Marynata do kurczaka
4 posiekane ząbki czosnku
1 drobno posiekany strąk chili
1 łyżeczka nasion kolendry
2 łyżki soku z limonki
125 ml oliwy
1 łyżka octu winnego na bazie sherry
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Pieprz
Sos salbitxada
3 pomidory
1 upieczona papryka, obrana i pokrojona w kostkę (ten składnik pominęliśmy, nie przepadam za papryką)
30 g blanszowanych migdałów, uprażonych i posiekanych (nie blanszowaliśmy, od razu powędrowały na patelnię)
Pół łyżeczki suszonego chili
Pół łyżeczki papryki
3 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
2 łyżki stołowe posiekanej natki
1 łyżka octu sherry
125 ml oliwy
Sól
Pieprz
1 kurczak – 1, 5 kg
Marynata do kurczaka
4 posiekane ząbki czosnku
1 drobno posiekany strąk chili
1 łyżeczka nasion kolendry
2 łyżki soku z limonki
125 ml oliwy
1 łyżka octu winnego na bazie sherry
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Pieprz
Sos salbitxada
3 pomidory
1 upieczona papryka, obrana i pokrojona w kostkę (ten składnik pominęliśmy, nie przepadam za papryką)
30 g blanszowanych migdałów, uprażonych i posiekanych (nie blanszowaliśmy, od razu powędrowały na patelnię)
Pół łyżeczki suszonego chili
Pół łyżeczki papryki
3 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
2 łyżki stołowe posiekanej natki
1 łyżka octu sherry
125 ml oliwy
Sól
Pieprz
Kurczak
W moździerzu utrzeć czosnek, chili, nasiona kolendry i 1 łyżeczkę soli.
Przełożyć do miski. W małym rondelku rozgrzać oliwę i włożyć utartą pastę. Dodać ocet, sok z limonki i sok z pomarańczy. Ubijać aż całość się połączy. Doprawić pieprzem.
Marynatą polać kurczaka. Odstawić go na minimum godzinę.
Kurczaka piec w temperaturze 220 stopni przez mniej więcej godzinę.
Sos
W moździerzu utrzeć czosnek, chili, nasiona kolendry i 1 łyżeczkę soli.
Przełożyć do miski. W małym rondelku rozgrzać oliwę i włożyć utartą pastę. Dodać ocet, sok z limonki i sok z pomarańczy. Ubijać aż całość się połączy. Doprawić pieprzem.
Marynatą polać kurczaka. Odstawić go na minimum godzinę.
Kurczaka piec w temperaturze 220 stopni przez mniej więcej godzinę.
Sos
Pomidory pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Nie trzeba obierać, ale jak ktoś bardzo nie lubi skórek to droga wolna :)
Włożyć do miski, dodać (czerwoną paprykę), migdały, płatki chili, czosnek, skórkę cytrynową, natkę i ocet.
W małym rondlu rozgrzać oliwę, włożyć do niej mieszankę pomidorową, wymieszać (można zmiksować ją blenderem, zachowując grudkowatą konsystencję ale moim zdaniem nie warto. Migdały powinny być wyczuwalne) Doprawić solą i pieprze. Chwilę dusić.
Włożyć do miski, dodać (czerwoną paprykę), migdały, płatki chili, czosnek, skórkę cytrynową, natkę i ocet.
W małym rondlu rozgrzać oliwę, włożyć do niej mieszankę pomidorową, wymieszać (można zmiksować ją blenderem, zachowując grudkowatą konsystencję ale moim zdaniem nie warto. Migdały powinny być wyczuwalne) Doprawić solą i pieprze. Chwilę dusić.
Zdjęcia kuraka nie będzie bo to wyjątkowo niefotogeniczne bydlę :D
wow :) apetyczne. uwielbiam kurczaka, muszę zrobić tak pysznie wyglądające danie. pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJuz czuje zapach i smak tego sosu! Zdecydowanie cos dla mnie.
OdpowiedzUsuńKurak może i niefotogeniczny (o tym się nie przekonamy na własne oczy bez zdjęcia), ale to w sosjerce wygląda bardzo przystojnie ;)
OdpowiedzUsuńAleż on przepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńpal licho wygląd, ważny jest smak :)
Usuń