czwartek, 22 grudnia 2011

Makarony dwa

TAGLIOLINI Z TUŃCZYKIEM, KAPARAMI I CYTRYNA

makaron – spaghetti, tagliolini itp. My użyliśmy cytrynowych tagliolini
2 – 3 łyżki oliwy
2 – 3 ząbki zmiażdżonego czosnku
1 suszona ostra papryczka (peperoncino)
1 łyżeczka pasty z anchois (lub kilka filecików anchois)
2 – 3 łyżki kaparów
2 duże puszki tuńczyka w oleju
1 cytryna – skórka i sok
Niecały pęczek natki

Gotować makaron w osolonej wodzie

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i papryczkę, przesmażyć, uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Dodać anchois i osączonego z oliwy tuńczyka. Kapary rozdrobnić, natkę posiekać (ja tam wrzuciłam do miksera i rozdrobniłam), dodać do tuńczyka razem ze  skórkę cytrynową. Doprawić solą (niedużo) i pieprzem (sporo). Wlać sok wyciśnięty z cytryny . Całość podgrzać. Wymieszać z odcedzonym makaronem.

---


SPAGHETTI Z SEREM OWCZYM, POMIDORKAMI I SZAFRANEM

400 g spaghetti
150 g pecorino sardo – owczego sera z Sardynii
około 400 g pomidorków koktajlowych
2 – 3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku – pokrojonego w plasterki
1 saszetka szafranu
ciut ostrej papryczki (niekoniecznie)
pół kieliszka białego lub różowego wina

Makaron gotować w osolonej wodzie
Ser zetrzeć
Pomidorki pokroić w ćwiartki
Szafran wsypać do wina
Rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej czosnek, wrzucić pomidorki, wlać wino.
Dodać połowę sera, poddusić chwilę. Podlać 3 łyżkami wody spod makaronu. Odcedzić makaron, wrzucić na patelnię z pomidorami, dodać resztę sera, wymieszać i podawać







..

1 komentarz:

  1. super! juz od kilku dni chodzi za mnä wlasnie taki makaron, chyba musze tu czesciej zagladac :-)
    buka007

    OdpowiedzUsuń