wtorek, 14 czerwca 2011

Sałatka z czerwonej soczewicy, pomidorów i fety



250 g czerwonej soczewicy
3 – 4 pomidory
Garść świeżej bazylii
1 opakowanie greckiej fety albo sera bałkańskiego

Dressing
Oliwa
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
Cytryna
Ew. ciut octu (może być z czerwonego wina, może być balsamiczny)
Sól
Pieprz

Soczewicę gotować wg instrukcji na opakowaniu
Pomidory obrać ze skóry (niekoniecznie) i pokroić w kostkę
Fetę także pokroić w kostkę
Bazylię porwać na drobne kawałki
Składniki sosu połączyć
Soczewicę wystudzić, połączyć z pozostałymi składnikami i polać sosem.

10 komentarzy:

  1. właśnie, trzeba wypróbować! takie połączenia lubię!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystkie składniki bardzo lubię- taka sałatka musi być pyszna;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna, kolorowa.
    taka, jak powinna byc sałatka na lato ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny pomysł na soczewicę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie to coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi i wygląda obiecująco. Też spróbuję, dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Naprawdę polecam bo robi się szybko (najwięcej czasu zajmuje wystudzenie soczewicy) a smakuje bardzo fajnie

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakuje wspaniale,polecam...

    OdpowiedzUsuń