250 g czerwonej soczewicy
3 – 4 pomidory
Garść świeżej bazylii
1 opakowanie greckiej fety albo sera bałkańskiego
Dressing
Oliwa
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
Cytryna
Ew. ciut octu (może być z czerwonego wina, może być balsamiczny)
Sól
Pieprz
Soczewicę gotować wg instrukcji na opakowaniu
Pomidory obrać ze skóry (niekoniecznie) i pokroić w kostkę
Fetę także pokroić w kostkę
Bazylię porwać na drobne kawałki
Składniki sosu połączyć
Soczewicę wystudzić, połączyć z pozostałymi składnikami i polać sosem.
3 – 4 pomidory
Garść świeżej bazylii
1 opakowanie greckiej fety albo sera bałkańskiego
Dressing
Oliwa
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
Cytryna
Ew. ciut octu (może być z czerwonego wina, może być balsamiczny)
Sól
Pieprz
Soczewicę gotować wg instrukcji na opakowaniu
Pomidory obrać ze skóry (niekoniecznie) i pokroić w kostkę
Fetę także pokroić w kostkę
Bazylię porwać na drobne kawałki
Składniki sosu połączyć
Soczewicę wystudzić, połączyć z pozostałymi składnikami i polać sosem.
Zdecydowanie do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńwłaśnie, trzeba wypróbować! takie połączenia lubię!:-)
OdpowiedzUsuńwszystkie składniki bardzo lubię- taka sałatka musi być pyszna;)
OdpowiedzUsuńpyszna, kolorowa.
OdpowiedzUsuńtaka, jak powinna byc sałatka na lato ;]
pyszny pomysł na soczewicę.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie to coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda obiecująco. Też spróbuję, dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńBrzmi kusząco:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam bo robi się szybko (najwięcej czasu zajmuje wystudzenie soczewicy) a smakuje bardzo fajnie
OdpowiedzUsuńSmakuje wspaniale,polecam...
OdpowiedzUsuń