wtorek, 14 czerwca 2011

Bezowo



Bezy robię tylko z tych dwóch przepisów:

albo wg Mojego Gotowania
6 białek ubić z 1 i 1/3 szklanki zwykłego cukru, dodać 3 łyżeczki octu winnego białego i szczyptę soli. Suszyć w lekko uchylonym piekarniku - 100 stopni - przez 3 - 4 godziny

albo wg Ainsleya Harriota
6 białek + 350 g cukru + 1 łyżeczka octu + 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej + szczypta soli
Piec 45 minut w 145 stopniach

Tym razem podałam z truskawkami i sosem na bazie kogla mogla.
3 żółtka utarłam na parze z 2 łyżkami cukru, dodałam sok z prawie całej cytryny.
Wmieszałam 150 g mascarpone i chlusnęłam od serca syropem z granatów (nie mylić z grenadiną).


8 komentarzy:

  1. z mascarpone.. och jakie to pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie wyglądający deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudownie!
    och, ze świezymi owocami... cudnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bezy mi nie wychodzą. Albo są suche jak pustynia i twarde jak kamień, albo rozpływają sie na naleśnik:(

    OdpowiedzUsuń