czwartek, 26 maja 2011

U nas też szparagi


Przepis wyszperany we włoskim necie




Porcja na 3 – 4 osoby
Nieco zmodyfikowałam proporcje.
Pęczek szparagów
Tyle plasterków szynki ile szparagów J Użyłam zarówno szynki parmeńskiej jak i naszej, krajowej gotowanej
60 g stopionego masła
Tyle plasterków żóltego sera ile szparagów i szynki J . W oryginalnym przepisie występuje Fontina, niestety rzadko bywa w PL. Użyłam goudy i natana.
Pół kieliszka białego wina
Sól, pieprz
Kilka łyżek świeżo startego parmezanu

Szparagi obgotować i przestudzić.
Piekarnik rozgrzać do 180 – 200 stopni
Każdy szaparag zawinąć w plasterek sera i szynki.
Szparagi ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać stopionym masłem i winem. Posypać połową parmezanu. Wstawić do piekarnika na 10 – 15 minut.
Wyjąć, posypać resztą parmezanu.




ps. coś się dzieje z moim blogiem, nie jestem w stanie dodawać komentarzy .. za każdym razem mnie wylogowuje. Mogę zamieszcząć nowe posty i nic poza tym.

Bardzo Was przepraszam za brak odzewu.




Spróbuję powalczyć

6 komentarzy:

  1. piękne, smakowite zdjęcie...
    och.

    OdpowiedzUsuń
  2. a jak bym dała białe szparagi? niestety nie mogę dostać zielonych... a bardzo podoba mi się Twoja propozycja :)

    ps. od kilku dni miałam podobny problem techniczny z bloggerem, co Ty. Też nie mogłam dodawać komentarzy, nawet nie było boxu na komentarze!! Dzisiaj jakimś cudem się pojawił, nie wiem skąd i dlaczego tak późno! Ważne, że już jest okej :) pozdrawiam Cię cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Szparagi w piekarniku, już się nie mogę doczekać :).
    Zrobiłam z białych.

    OdpowiedzUsuń