Przepis wyszperany we włoskim necie
Porcja na 3 – 4 osoby
Nieco zmodyfikowałam proporcje.
Pęczek szparagów
Tyle plasterków szynki ile szparagów J Użyłam zarówno szynki parmeńskiej jak i naszej, krajowej gotowanej
60 g stopionego masła
Tyle plasterków żóltego sera ile szparagów i szynki J . W oryginalnym przepisie występuje Fontina, niestety rzadko bywa w PL. Użyłam goudy i natana.
Pół kieliszka białego wina
Sól, pieprz
Kilka łyżek świeżo startego parmezanu
Szparagi obgotować i przestudzić.
Piekarnik rozgrzać do 180 – 200 stopni
Każdy szaparag zawinąć w plasterek sera i szynki.
Szparagi ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać stopionym masłem i winem. Posypać połową parmezanu. Wstawić do piekarnika na 10 – 15 minut.
Wyjąć, posypać resztą parmezanu.
Nieco zmodyfikowałam proporcje.
Pęczek szparagów
Tyle plasterków szynki ile szparagów J Użyłam zarówno szynki parmeńskiej jak i naszej, krajowej gotowanej
60 g stopionego masła
Tyle plasterków żóltego sera ile szparagów i szynki J . W oryginalnym przepisie występuje Fontina, niestety rzadko bywa w PL. Użyłam goudy i natana.
Pół kieliszka białego wina
Sól, pieprz
Kilka łyżek świeżo startego parmezanu
Szparagi obgotować i przestudzić.
Piekarnik rozgrzać do 180 – 200 stopni
Każdy szaparag zawinąć w plasterek sera i szynki.
Szparagi ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać stopionym masłem i winem. Posypać połową parmezanu. Wstawić do piekarnika na 10 – 15 minut.
Wyjąć, posypać resztą parmezanu.
ps. coś się dzieje z moim blogiem, nie jestem w stanie dodawać komentarzy .. za każdym razem mnie wylogowuje. Mogę zamieszcząć nowe posty i nic poza tym.
Bardzo Was przepraszam za brak odzewu.
Spróbuję powalczyć
mmm powtórze.. apetyczne!
OdpowiedzUsuńCudowne! Cudowne!
OdpowiedzUsuńpiękne, smakowite zdjęcie...
OdpowiedzUsuńoch.
Mmm... uwielbiamy takie szparagi!
OdpowiedzUsuńa jak bym dała białe szparagi? niestety nie mogę dostać zielonych... a bardzo podoba mi się Twoja propozycja :)
OdpowiedzUsuńps. od kilku dni miałam podobny problem techniczny z bloggerem, co Ty. Też nie mogłam dodawać komentarzy, nawet nie było boxu na komentarze!! Dzisiaj jakimś cudem się pojawił, nie wiem skąd i dlaczego tak późno! Ważne, że już jest okej :) pozdrawiam Cię cieplutko!
Szparagi w piekarniku, już się nie mogę doczekać :).
OdpowiedzUsuńZrobiłam z białych.