piątek, 29 kwietnia 2011

Musicie wybaczyć mi to zdjęcie :D


Wyjątkowo nieudane..
Bo:
a. bób wybełtany z jajkiem raczej nie bywa fotogeniczny
b. naród był głodny, nie było czasu na jakiekolwiek kombinowanie

Ale musicie uwierzyć na słowo, ze sałatka jest pyszna.

Inspirowałam się Dwiema Puszystymi Paniami, tyle, że one do swojej wersji dorzuciły sporo przesmażonego bekonu pokrojonego w kostkę oraz anchois.
Ja wolę wersję lżejszą, bardziej wiosenną.
Jemy ją obowiązkowo w każde Święta Wielkanocne


Ilość na 3 – 4 osoby




Paczka mrożonego bobu – lub, w sezonie, świeżego (pół kilo)
2 – 3 jajka
Pęczek szczypiorku

Bób ugotować w osolonej wodzie, obrać
Jajka ugotować na twardo, obrać , schłodzić i drobno pokroić szczypiorek pokroić sos :
sok z 1 cytryny (może być mniej)
oliwa z pestek winogron
spooro pieprzu
sól
pół łyżeczki ulubionej musztardy, ja daję Dijon

Jaja wymieszać z bobem i schłodzić. Sok z cytryny, oliwę i musztardę połączyć, doprawić solą i pieprzem
Wymieszać ze szczypiorkiem Sosem polać bób i odstawić, żeby wszystko porządnie się przegryzło.

11 komentarzy:

  1. Rewelka:) i wcale nie wygląda źle:) na pewno wypróbuję bo mi przypomina sałatkę ze świeżego szpinaku którą uwielbiam a że bób też lubię...hm..

    OdpowiedzUsuń
  2. bob uwielbiam, wiec na pewno skusze sie na taka salatke:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wybaczamy, ja bym taki bób nosem wciągnęła tak lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno dobra, już czuję ten smak;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wybaczam i w akcie łaski też popełnię, jak bób przyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie wazne zdjecie wazny smak;)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyśmienicie się zapowiada, dzięki jutro może uda mi się podskoczyć po bób bo resztę ma ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. A właśnie, że smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłam jeszcze takiej sałatki:)wcale mnie nie dziwi,że przy takim smaku naród domagał się jej spożycia:)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapisane na liście Wielkanoc 2016 ;-)

    dziękuję
    Lidka

    OdpowiedzUsuń