środa, 20 kwietnia 2011

Pappardelle ai 4 formaggi




Czyli po naszemu szerokie wstążki z 4 serami

Sery w zasadzie mogą być dowolne.
U nas padło na
Gorgonzolę (wersja piccante – czyli ostrzejsza, dłużej dojrzewająca) – jakieś 150 g
Mozzarellę – jedną sztukę plus kilka małych kulek do dekoracji
Parmezan
i

Pecorino czyli ser owczy
Do tego przyda się jeszcze trochę śmietany (100 – 150 ml) i pieprz.
Nic więcej nie trzeba.
No dobra, makaron by się zdał ;) . Raczej nie spaghetti, bo sos się do nich nie przyklei jak należy.

Makaron gotować
Śmietanę na patelnię, podgrzać, wkruszyć gorgonzolę. Mieszać aż się rozpuści, doprawić spora ilością pieprzu.
Pecorino i parmezan zetrzeć. Ilości każdy musi sobie sam regulować. Ja dałam więcej parmezanu.. Dodać do sosu.
Gdyby sos okazała się być za gesty podlać go odrobiną wody spod makaronu.
Mozzarellę pokroić w kostkę.
Makaron odcedzić (ale nie za dokładnie, trochę wody się przyda). Wrzucić do sosu. Dopiero teraz dodać mozzarellę.

6 komentarzy:

  1. Pyszności! Uwielbiam sos serowy, a najlepsze jest to, jak szybko i łatwo robi się tę potrawę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ser i to cztery jego rodzaje - po prostu smakowitości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy są jakieś polskie zamienniki serów? Mój żołądek nie może pleśniowych a lubię sos serowy .Jak to zrobić delikatniej.Jaką śmietanę dajesz?Była u ciebie parę lat temu i znów wróciłam ,chociaż rzadko zaglądam do kompa/zdrówko/ .ściskam

    OdpowiedzUsuń
  4. Z tymi zamiennikami to będzie ciężko. Bez sera z przerostem pleśni ten sos całkowicie zmieni smak..
    Śmietana tłusta - taka się nie zwarzy

    OdpowiedzUsuń