środa, 23 marca 2011

Curried Whole Chicken , Durban Style


Czyli pieczone kurczę w dużej ilości przypraw :)
Wg Madhur Jaffrey

1 kurak
4 łyżki soku z cytryny
4 – 5 cm świeżego imbiru, obranego
3 ząbki czosnku
3 świeże papryczki chili – w przepisie figurują zielone, ja użyłam czerwonych
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
1 łyżeczka kolendry w proszku
Pół łyżeczki chili w proszku
Pieprz

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Świeże chilli, czosnek, imbir, sok z cytryny, kmin, kolendrę, sól i oliwę utrzeć na pastę.
Kurczaka lekko ponacinać. Włożyć do wyłożonej sporą ilością folii aluminiowej (ma jej starczyć na zawiniecie całego ptaka) brytfanki Nasmarować masa na zewnątrz i od środka. Odstawić na pół godziny.
Posypać kurczaka chili w proszku i doprawić pieprzem.
Zawinąć w folię.
Wstawić do piekarnika. I teraz tak : Madhur każe piec go przez 1 h w folii, po czym rozwinąć i piec kolejne 15 minut. Zrobiłam jak kazała, kurczak nie przypiekł się jak należy. Dlatego sugeruję go rozwinąć nieco wcześniej i pozwolić mu się ładnie przyrumienić .

7 komentarzy:

  1. Ostatnio robiłam kurczaka z brandy i z boczkiem wg Nigelli Lawson, który jest całkowicie pozbawiony przypraw, tu widzę ich sporo. Doskonały przepis do porównania smaków.

    OdpowiedzUsuń
  2. jak zwykle zaskakujesz połaczeniami smakow.. fajny ten kurczaczek.

    OdpowiedzUsuń
  3. kurczaczek zapowiada sie smakowicie i aromatycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chili, kolendra, imbir...gdyby nie zdrowy rozsądek, byłabym w drodze do sklepu :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Jutro dorzucę fajny makaron ryżowy - też na ostro, z gorczycą, kurkumą i cytryną

    OdpowiedzUsuń
  6. niebywała ilośc niesamowitych przypraw.
    coś zdecydowanie dla mnie, co ma wyrazisty smak ;]
    pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmmmm,pycha musi byc,biore w ciemno!! niezwykle aromatyczny musi byc :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń