środa, 12 stycznia 2011

Jajka smażone w głębokim oleju, na ostro.. a jakże :)


Przepis pochodzi z książki „500 chili recepis” – obecnie mojej ulubionej:)

Ponoć jest to chińskie danie.

2 łyżki oleju
6 szalotek, drobno posiekanych
6 ząbków czosnku, pokrojonych w cienki plasterki
6 papryczek chili, świeżych – pokrojonych

Olej do głębokiego smażenia
6 jajek ugotowanych na twardo


Kolendra do dekoracji
Ew. jakieś zielsko :)

SOS:
6 łyżek brązowego cukru
5 łyżek sosu rybnego
6 łyżek soku z tamaryndowca – nie posiadałam takowego. Pasty tamaryndowej takoż. Sprzeniewierzyłam się więc przepisowi i chlapnęłam syropem z granatów. W sumie tez kwaskowy :)

Moim zdaniem cukru jest za dużo. Zmniejszenie ilości o połowę nie zaszkodzi sosowi\.
Kolejna uwaga – moim zdaniem jajka powinny być panierowane (tak przynajmniej wynika ze zdjęcia, bo jak widać w składnikach nie ma mowy o panierce). Tym razem trzymałam się przepisu, ale następnym razem obtoczę dranie w jajku i bułce i dopiero wrzucę na głęboki olej


Najpierw przystępujemy do zrobienia sosu.
Cukier, sos rybny i sok mieszamy i wlewamy do niedużego garnka. Doprowadzamy do wrzenia, przykręcamy gaz i gotujemy przez 5 minut. Studzimy

Rozgrzewamy olej , wrzucamy na niego chili, szalotkę i czosnek. Smażymy przez 5 minut.
Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Wrzucamy jajka na 3 – 5 minut.
Osuszamy na papierze kuchennym.
Kroimy jajka na ćwiartki, posypujemy chili, czosnkiem i cebulą, polewamy sosem


Napisanie tego posta trwa dłużej niż przygotowanie dania :)


9 komentarzy:

  1. Myślę , że w panierce by były ciekawsze , ale i tak fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa propozycja. Nie znałam wcześniej takiego przepisu :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj tak panierka bardzo tu pasuje :) fajny przepis, ciekawa jestem tej książki :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Smażone jajko!
    No cudo, jak dla mnie co jajka w każdej postaci to jak najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Piegusku, moim zdaniem książka jest świetna.
    90% przepisów do natychmiastowego wykonania :)
    Ale trzeba lubić chili..

    OdpowiedzUsuń
  6. Jajka nie muszą być w żadnej panierce.
    Ugotowane obierasz ze skorupki i smażysz na głebokim tłuszczu jak frytki. Pamietaj aby przebić je wykałaczką kilka razy z każdej strony. Jajko zrobi sie brązowe w niektórych miejscach, jak je podusisz z boczkiem zrobi sie coś na kształt panierki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Musieć nie muszą, ale co mi szkodzi spróbować? ;)

    OdpowiedzUsuń