czwartek, 25 listopada 2010

Kółka, cytryna i ser

Makaron – pół kilograma
250 g sera ricotta
1 cytryna – sok i skórka
Spora garść świeżej bazylii
Pół ząbka czosnku
Sól
Pieprz
Parmezan

I teraz jeden z krótszych przepisów
Wszystkie składniki (oprócz makaronu ;-) ) zmiksować.
Rozcieńczyć niewielką ilością wody spod gotującego się makaronu
Ugotowany makaron natychmiast wymieszać z sosem

12 komentarzy:

  1. no i teraz będę siedzieć i myśleć o makaronie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznosci:) to ja poprosze porcyjnke:)

    OdpowiedzUsuń
  3. krótki przepis ale za to jaki ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają tak wspaniale, że chciałoby się wchłonąć :) Teraz chyba muszę kupić ricottę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznosci, obawiam sie jednak, ze facet mi sie tym nie naje. ;) Choc cytrynowe dania uwielbia, risotto moglby tonami wcinac. Ale sprobuje. Jak bedzie mu burczalo w brzuchu pol godziny po obiedzie, to doje. ;))))

    OdpowiedzUsuń
  6. My takie dania jemy w hurtowych wręcz ilościach ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marge czy rikottę można czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czesiu, teoretycznie nie - ma ona specyficzny.. brak smaku :D
    Praktycznie można czym chcesz- serkiem typu philadelphia, mascarpone czy jakimś gładkim twarożkiem

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakże prosty przepis, a jak pięknie wygląda i domyślam się, że równie cudownie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń