500 g świeżych płatów lasagnii
400 g ricotty
250 g mascarpone
250 g świeżego szpinaku
pół pęczka świeżej bazylii
Kilka plastrów szynki
Kilka plastrów szynki
2 ząbki czosnku
kilka plastrów sera - u nas provola, ale może być dowolny żółty, albo mozzarella
3 - 4 łyżki sera pecorino lub parmezanu
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżka oliwy
masło / oliwa do wysmarowania foremki
odrobina mleka do podlania całości
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
W garnku / na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić posiekany czosnek, lekko przesmażyć.
Dodać szpinak, zamieszać, poczekać aż zwiędnie ;)
Szpinak z czosnkiem zmiksować na gładką masę, dorzucić bazylię. Dodać ricottę i mascarpone. Porządnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką (gałki nie żałować)
Foremkę / blaszkę posmarować masłem lub oliwą
Układać:
płaty makaronu
warstwę serowo szpinakowej masy
plastry szynki
płaty makaronu
warstwę serowo szpinakowej masy
plastry sera
posypać parmezanem / pecorino
itd
ostatnią warstwą powinna być masa serowo szpinakowa
Skropić mlekiem
Przykryć folią aluminiową. Piec około 40 minut pod folią i kolejne 20 bez folii.
Na koniec można całość posypać dodatkową porcją sera pecorino lub parmezanu
Zielone brzmi nieźle i wygląda również ciekawie;)
OdpowiedzUsuńNajważniejsze nie jak brzmi i wygląda a jak smakuje :D
OdpowiedzUsuńA smakuje wybornie ;)
lazania cudowna!! uwielbiam na prawde to moja ulubiona!!
OdpowiedzUsuń