300 g truskawek
200 ml mleka
100 g masła
100 g mąki
1 łyżka wody
150 g cukru
4 jajka
100 g orzechów nerkowca**
cukier puder
Nerkowce wrzucić na patelnię, uprażyć. Zmielić..byle nie na proszek, kawałki powinny być wyczuwalne.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić. Zalać mlekiem, podgrzać. NIE GOTOWAĆ.
Zmiksować na gładką masę. Przestudzić
Masło rozpuścić. Przestudzić
Oddzielić żółtka od białek
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać masło i wodę. Wsypać mąkę. Wlać masę mleczno truskawkową.
Białka ubić, dodać do ciasta.
Wsypać orzechy.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
Okrągłą blaszkę posmarować masłem i posypać mąką / cukrem / bułką tartą.
Wlać ciasto
Piec około 45 minut.
Ciasto wyrośnie. Po wyjęciu z piekarnika opadnie
Posypać cukrem pudrem
** kolejne zrobiłam z wiórkami kokosowymi. Też polecam, chociaż orzechy fajniej chrupią
Mmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńInnne ale pyszne i wyglada ,na to że w sobote go zrobie :)
OdpowiedzUsuńObawiałam się, że wyjdzie zakalcowate. Niepotrzebnie
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń