poniedziałek, 22 czerwca 2015

Trochę inne ciasto truskawkowe z orzechami nerkowca

300 g truskawek
200 ml mleka
100 g masła
100 g mąki
1 łyżka wody
150 g cukru
4 jajka
100 g orzechów nerkowca**
cukier puder

Nerkowce wrzucić na patelnię, uprażyć. Zmielić..byle nie na proszek, kawałki powinny być wyczuwalne.

Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić. Zalać mlekiem, podgrzać. NIE GOTOWAĆ.
Zmiksować na gładką masę. Przestudzić

Masło rozpuścić. Przestudzić

Oddzielić żółtka od białek

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać masło i wodę. Wsypać mąkę. Wlać masę mleczno truskawkową.

Białka ubić, dodać do ciasta.
Wsypać orzechy.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
Okrągłą blaszkę posmarować masłem i posypać mąką / cukrem / bułką tartą.
Wlać ciasto
Piec około 45 minut.

Ciasto wyrośnie. Po wyjęciu z piekarnika opadnie
Posypać cukrem pudrem

** kolejne zrobiłam z wiórkami kokosowymi. Też polecam, chociaż orzechy fajniej chrupią


4 komentarze:

  1. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Innne ale pyszne i wyglada ,na to że w sobote go zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obawiałam się, że wyjdzie zakalcowate. Niepotrzebnie

    OdpowiedzUsuń