2 melony kantalupa
pół melona miodowego
2 pomidory malinowe
garść czerwonych porzeczek
1 cm świeżego imbiru
1/2 ząbka czosnku
kilka listków bazylii
1 łyżka octu owocowego (najlepiej domowej roboty ;) )
sól
pieprz
150 g szynki parmeńskiej
Szynkę pokroić w kostkę, połowę zrumienić na patelni, połowę zostawić w pierwotnej postaci
Wyciąć kilka kulek z melona kantalupa i miodowego, odłożyć.
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry
Resztę melona, pomidory, porzeczki, starty imbir, bazylię i czosnek zmiksować. Przetrzeć przez sito.
Doprawić octem, solą i pieprzem
Podawać schłodzony z kulkami melona i szynką
Cudowny ma kolor :)
OdpowiedzUsuńKolor kolorem, smak najważniejszy :)
UsuńNie jadłam takiego chłodnika :)
OdpowiedzUsuń