piątek, 4 kwietnia 2014

Uova tonnate

Czyli po naszemu po prostu jajka w sosie tuńczykowym.

Zazwyczaj sos ten podaje się  do cielęciny, ale ja jestem leniwa i nie chciało mi się z nią bawić.
Z jajkami jest zdecydowanie mniej roboty.

2 puszki tuńczyka - 1 w sosie własnym, 1 w oleju
4 fileciki anchois
2 łyżki kaparów
1 łyżeczka ostrej musztardy (niekoniecznie)
kilka łyżek majonezu
sól (ostrożnie, bo kapary i anchois słone)
pieprz
odrobina soku z cytryny

jajka

Jajka ugotować i ostudzić. Albo i nie :D

Składniki sosu zmiksować na gładką masę.
Koniec

Dużo roboty, nieprawdaż?


4 komentarze:

  1. vitello tonnato, hmmm
    trza zakasać rękawy ! :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy przepis, pierwszy raz widzę takie danie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń