wtorek, 15 kwietnia 2014

Surówka z czerwonej kapusty Tatter

cytuję:
prosta surówka z czerwonej kapusty, u nas często dodatek do tex-mex fajitas. Barwnie sie prezentuje na tortillach z marynowanym kurczakiem i warzywami, frijoles refritos, guacamole i śmietaną).

1 mała czerwona kapusta, bardzo cienko poszatkowana (na mandolinie najlepiej)
1 mała czerwona cebula, również cienko poszatkowana
2 kopiaste łyżki posiekanej świeżej kolendry
sok z polowy cytryny
1 łyżka octu jabłkowego
cukier
sol
szczypta lub dwie cayenne


Wszystkie składniki wkładam do miski i mieszam. Najprościej jest zakryć miskę szczelnie folia przezroczyta i energicznie potrząsnąć kilka razy. Odstawiam na pół godziny, może czasem dłużej. 

Można również dodać (w różnych kombinacjach) starta marchewkę, rodzynki albo berberys, imbir świeży tarty, avocado, musztardę, majonez, orzechy, jogurt. Zamiast cytryny sok z limonki, zamiast cukru miód.

ja dodałam nieco świeżego imbiru i ocet ryżowy zamiast jabłkowego. Surówka jest naprawdę świetna,  bardzo orzeźwiająca. Polecam


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz