poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Pikantny kurczak po syczuańsku

Przepis bierze udział we Wspólnym Gotowaniu z Formułą - Chiny, organizowanym przed Darię z bloga  http://redandpale.blox.pl/html

Gotował Osobisty, ja tylko konsumowałam :)
Przepis pochodzi z książki Goka Wana "Kuchnia chińska według Goka"

2 łyżki mąki kukurydzianej - Osobisty użył skrobi ;)
3 łyżki wina shaoxing lub wytrawnego sherry
4 łyżki jasnego sosu sojowego
2 piersi kurczaka, pokrojone w plastry
4 łyżki oleju arachidowego
2 duże suszone papryczki chili
2 łyżki pieprzy syczuańskiego
2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
3 dymki, pokrojone
4 łyżki wody
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki oelju sezamowego
6 dag orzeszków ziemnych (bez soli)
2 łyżki posiekanej kolendry

Skrobię wsypać do miski, dodać 1 łyżkę wina ryżowego i 2 łyżki jasnego sosu sojowego. Wrzucić kurczaka i wymieszać. Odstawić na minimum 20 minut.

W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, kiedy będzie gorący wrzucić odsączone z marynaty kawałki kurczaka i podsmażać 2 - 4 minuty (mięso  może być surowe w środku, bo będzie ponownie smażone). Zdjąć mięso z woka.
Wok wytrzeć papierowym ręcznikiem, wlać resztę oleju. Rozgrzać na silnym ogniu i wrzucić papryczki. Podsmażać minutę, po czym dodać pieprz, czosnek i dymkę. Smażyć kolejna minutę.
Włożyć kurczaka, smażyć minutę. Wlać wodę oraz resztę wina ryżowego wraz z z jasnym i ciemnym sosem sojowym. Doprowadzić do wrzenia i smażyć 20 sekund.
Dodać olej sezamowy i orzeszki ziemne. Posypać kolendrą.
Podawać z ryżem.
U nas był to ryż smażony z jajkiem.


Córka zrobiła sałatkę z ogórka - też wg Goka

1 duży ogórek sałatkowy, obrany
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
pół świeżej papryczki chili, pokrojonej w cienkie krążki
2 dymki, pokrojone w cienkie krążki
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
szczypta soli (moim zdaniem niepotrzebna)

Ogórka przekroić na pół i łyżeczką usunąć pestki
Pokroić ogórka. Włożyć do miski, dodać czosnek, chili i dymkę

Składniki na sos połączyć. Polać sosem ogórka, odstawić na chwilę, żeby smaki się przegryzły

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz