wtorek, 8 kwietnia 2014

Zapiekany makaron ze szparagami i szynką

Udało mi się kupić pierwsze tegoroczne szparagi.


Piekarnik rozgrzać do 200 stopni 

400 g makaronu 

Pęczek szparagów - zielonych
150 g śmietany
1 kulka mozzarelli
100 g sera fontina (niekoniecznie) lub innego - wyraźnego w smaku sera
300 g szynki 
100 g szynki parmeńskiej (niekoniecznie)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
40 g parmezan
2 łyżki bułki tartej
masło

Szparagi obrać

Mozzarellę pokroić w plastry
Fontinę zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Parmezan zetrzeć
Szynkę pokroić w kostkę

Makaron ugotować al dente.
Szparagi oczyścić, ugotować (ja gotowałam oddzielnie czubki i oddzielnie 
łodygi) w osolonej wodzie lub na parze 
Czubki odłożyć na bok
Łodygi zmiksować ze śmietaną, serem żółtym i połową  parmezanu doprawić pieprzem, solą i sporą ilości gałki muszkatołowej. 

Makaron wymieszać z masą szparagowo - śmietanową, dodać szynkę.


Formę żaroodporną wysmarować masłem, wyłożyć jedną warstwę makaronu, następnie warstwę mozzarelli i kolejną makaronu, na wierzchu ułożyć czubki szparagów.

Wymieszać bułkę tartą z resztą, dodać kilka zawijasków masła 


Masę wysypać na makaron 
Zapiekać ok 15 - 20 min (pilnować , żeby ser nie zaczął się przypalać) 


4 komentarze:

  1. o wow!! fantastycznie Ci wyszło to danko absolutnie doskonale wyglada juz na "oko" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń
  2. Mam nadzieje, ze tez je kiedys zrobie, wyglada bardzo smaaaaaaaaaaacznie, ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do dzieła zatem, dopóki są szparagi

      Usuń