No jakim ja się pytam..
Przecież zajadamy się nią od dawna.
Autorką przepisu jest Kermidt, podaję oryginał:
1 puszka bialej fasoli lub 2/3 szklanki suchej fasoli
1-2 zabki czosnku
2 szczypty estragonu
3 lyzki dobrej extra oliwy
2 lyzki majonezu
odrobina soku z cytryny (1/2 lyzeczki)
6-8 suszonych na sloncu pomidorow z zalewy
cos do przybrania: czarne oliwki, natka pietruszki
Fasole sucha ugotowac, z puszki przelac woda na sicie.
Zmalakserowac (znaczy zmasakrowac w malakserze) dodajac kolejno: czosnek, oliwa, fasola, pomidory i ziola.
Zmiazdzyc czosnek (zrobilam to 2 razy, zeby duze farfocle nie gryzly w jezyk malego), dodac ziola i zalac oliwa. Dalej wrzucic posiekana fasole (co calkiem szybko idzie na desce) i sok z cytryny. Jak sie dobrze pomiesza to sie zaczyna robic pasta.
Na koniec ida drobno posiekane pomidory i majonez.
Konsystencje pasty (dip czy pasta) regulowac dodajac odpowiednio mniej/wiecej oliwy i majonezu. Raczej majonezu. Dobra oliwa daje charakterystyczny smaczek.
Po nalozeniu do miseczki przybrac paste duza gorka posiekanej natki (swietnie pasuje), czarnych oliwek, kaparow... itp.
Ja, rzecz jasna, ułatwiam sobie życie i wszystko miksuję :)
z chęcia wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńJaki ma ładny kolor ta pasta. Szkoda, że Mąż średnio przepada za strączkowymi, przez co pewnie tak szybko nie zrobię...
OdpowiedzUsuńOlka, podałam tę pastę osobie, która nie przepada za fasolą.. zajadała się aż miło :)
UsuńPasta z fasoli? Hmm, tego jeszcze nie grali ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Bardzo mi smakuje! niestety moje niewdzięczne dzieci odmówiły jedzenia... Dla mnie pycha!
OdpowiedzUsuńBrummig, dzieci czasami tak mają :)
OdpowiedzUsuńWięcej dla Ciebie zostało ;)
No własnie, przepis przyszedł bardzo póxno, a gołym okiem wiedzę, że to bedzie u mnie też hit ! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Znowu TO zrobiłam.
OdpowiedzUsuńWspaniałości!
Brummig, przekażę autorce, na pewno będzie jej miło, że pasta zyskuje coraz większe grono miłośników :)
UsuńKasiu, daj znać jak zrobisz :)
Bardzo fajny blog, piękne zdjęcia i pyszne przepisy , pzodrawiam
OdpowiedzUsuńEwelino, bardzo dziękuję za miłe słowa
UsuńA mozna zapasteryzować?
OdpowiedzUsuńNie wydaje mi się.
Usuń