wtorek, 3 sierpnia 2010

Dwa desery


Lody morelowe

600 g moreli
Garść wiśni
200 g twarożku
Nieco fruktozy – do smaku

Wszystko zmiksować. Schłodzić, wrzucić do maszyny i ukręcić lody.
Lubię takie szybkie przepisy

Jedwabiste słodkie ciasto karmelowe.

Nie pytajcie kto i dlaczego nazwał tak ten deser.
Albo sam Bill Granger albo tłumacz jego ksiązki „Nakarm mnie” Zielonego pojęcia nie mam dlaczego. Toć to po prostu inna wersja creme caramel. Na bazie skondensowanego mleka.
Tak czy siak smaczne toto było Ale wprowadziłam kilka zmian bo coś mi nie pasowało.

170 g miałkiego cukru (użyłam pudru)
375 g skondensowanego mleka (słodzonego)
5 jajek średniej wielkości
1 litr mleka (??? litr?? – dodałam zdecydowanie mniej i to kokosowego ;-) )
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ łyżeczki cynamonu (nie dałam, nie przepadam)

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Przygotować karmel (cytuję za Billem) wsypać cukier do małego rondla o grubym dnie i rozpuszczać cukier na średnim ogniu. Gotować, aż karmel nabierze głębokiego złotego koloru, co pewien czas mieszać widelcem, a po ugotowaniu natychmiast wlać do ceramicznego naczynia u przechylając zakryć karmelem jego dno.
Ja wsypałam cukier puder na rozgrzaną patelnię i dodałam do niego dosłownie kilka kropel wody. Mieszałam drewnianą łopatką. Po ugotowaniu ;-) wlałam do kilku małych ceramicznych miseczek.
Całość przestudzić.

Mleko skondensowane ubijać z jajkami, wlać mleko kokosowe (i/lub zwykłe), wanilię i cynamon.
Tak ubita masę przelać (Bill mówi, żeby przecedzić, zignorowałam go ;-) ) do naczyń, w których zastygł karmel.
Przykryć folią aluminiową i piec około 1 h w kąpieli wodnej.
Wystudzić



4 komentarze:

  1. te lody to są cudne
    morele, ulubione

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bosko to "ciasto" :) a lody z twarożkiem bardzo mnie zaintrygowały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha oba desery:) i wygladaja tak pieknie, ze zjadlabym sobie i jeden i drugi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. tłumacz od Nakarm mnie nie tylko w tym wypadku dał ciała ;)

    piękny creme caramel :)

    OdpowiedzUsuń