Fasolka szparagowa – z pół kilo albo więcej
2 jajka ugotowane na twardo
Ok 100 g żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach
Pól cebuli pokrojonej w piórka
Pól puszki orzeszków ziemnych solonych – pokruszonych
Fasolkę obrać i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut.
Odcedzić i porządnie schłodzić.
Jajka pokroić dość drobno
Fasolkę wymieszać z pozostałymi składnikami
Sos:
Oliwa + oliwa cytrynowa
1 zmiażdżony ząbek czosnku
Skórka i sok z ½ cytryny
Sól (niedużo bo orzeszki są solone)
Pieprz
½ łyżeczki musztardy angielskiej w proszku – lub innej, ulubionej
Składniki sosu dokładnie wymieszać. Polać nim sałatkę
2 jajka ugotowane na twardo
Ok 100 g żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach
Pól cebuli pokrojonej w piórka
Pól puszki orzeszków ziemnych solonych – pokruszonych
Fasolkę obrać i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut.
Odcedzić i porządnie schłodzić.
Jajka pokroić dość drobno
Fasolkę wymieszać z pozostałymi składnikami
Sos:
Oliwa + oliwa cytrynowa
1 zmiażdżony ząbek czosnku
Skórka i sok z ½ cytryny
Sól (niedużo bo orzeszki są solone)
Pieprz
½ łyżeczki musztardy angielskiej w proszku – lub innej, ulubionej
Składniki sosu dokładnie wymieszać. Polać nim sałatkę
pyszna kombinacja!:)
OdpowiedzUsuńmoja teściowa robi bardzo podobną;)
OdpowiedzUsuńteściowa wie co dobre :)
UsuńSpadlas mi jak z nieba z tym przepisem. :) Mam od kilku dni ochote na fasolke, ale taka raczej niesprecyzowana. Mysle, ze za pare dni sobie zrobie te salatke, bo smaki bardzo moje.
OdpowiedzUsuńOna najlepsza na zimno. Pytanie czy aura u Ciebie sprzyja zimnym potrawom :)
Usuńbrzmi bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńI taka właśnie jest, smakowita :D
Usuń