środa, 4 sierpnia 2010

Sałatka, która uzależnia




Fasolka szparagowa – z pół kilo albo więcej
2 jajka ugotowane na twardo
Ok 100 g żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach
Pól cebuli pokrojonej w piórka
Pól puszki orzeszków ziemnych solonych – pokruszonych


Fasolkę obrać i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut.
Odcedzić i porządnie schłodzić.
Jajka pokroić dość drobno
Fasolkę wymieszać z pozostałymi składnikami

Sos:
Oliwa + oliwa cytrynowa
1 zmiażdżony ząbek czosnku
Skórka i sok z ½ cytryny
Sól (niedużo bo orzeszki są solone)
Pieprz
½ łyżeczki musztardy angielskiej w proszku – lub innej, ulubionej

Składniki sosu dokładnie wymieszać. Polać nim sałatkę

7 komentarzy:

  1. moja teściowa robi bardzo podobną;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spadlas mi jak z nieba z tym przepisem. :) Mam od kilku dni ochote na fasolke, ale taka raczej niesprecyzowana. Mysle, ze za pare dni sobie zrobie te salatke, bo smaki bardzo moje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ona najlepsza na zimno. Pytanie czy aura u Ciebie sprzyja zimnym potrawom :)

      Usuń
  3. brzmi bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń