sobota, 5 grudnia 2009

Podano makaron

w trzech odsłonach

I.Makaron z łososiem, świeżym pomidorem i cytryną
makaron
4 pomidory
200 – 250 g wędzonego łososia
1 cytryna
1 papryczka chili zielona (można pozbawić ją pestek)
Sól
1 mała cebula posiekana
2 – 3 ząbki czosnku drobno pokrojone
Oliwa – ja ostatnio używam cytrynowej (tzn aromatyzowanej cytryną) :). Jakoś mi
posmakowała

Na oliwę wrzucamy czosnek i cebulę. Dodajemy drobno posiekane chili
Przesmażamy
Łososia kroimy dośc drobno
Pomidory obieramy ze skóry i kroimy byle jak
Na patelnię z czosnkiem i cebulą wciskamy sok z ½ cytryny i wrzucamy pomidory.
Doprawiamy do smaku i dusimy Az pomidory się rozciapią :)
Dodajemy łososia, mieszamy. Dusimy ze 2 – 3 minuty.
Skrapiamy (niekoniecznie) resztą cytryny*.

*Ja jestem uzależniona od cytryn, im więcej tym lepiej i czasami zapominam, że nie każdy
ma tak nierówno pod sufitem jak ja
Fiorelli , czyli kwiatki..


--

II.
Kolejne domowe czerwone pesto
Do miskera / blendera wrzucić:
Pół słoika suszonych pomidorów w oleju
2 ząbki czosnku
Garść orzeszków pinii
Nieco oleju spod pomidorów
Nieco oliwy aromatyzowanej cytryną
1 – 2 łyżki octu balsamicznego
Garść liści bazylii
Sól
pieprz

Zmiksować.
Makaron gotować.
Przed podaniem pesto rozcieńczyć 2 łyżkami wrzątku spod makaronu.
Pesto wymieszać z makaronem. Dodać starty parmezan

--
III. Ekspresowe aglio, olio, pepeproncino i parma :)
Makaron gotować.
Przygotować klasyczne aglio, olio, peperoncino.
Czyli wlać na patelnię kilka łyżek dobrej oliwy, dodać 2 - 3 ząbki zmiażdżonego lub
posiekanego czosnku i rozkruszoną papryczkę chili (suszoną).
Przesmażyć, nie dopuszczając do tego, żeby czosnek się przypalił.

Ugotowany makaron wrzucić na patelnię z sosem, dokładnie wymieszać. Dodać kilka
porwanych plasterków szynki parmeńskiej.
Posypać duuuuża ilością parmezanu. Nam (w tym konkretnym przypadku) najbardziej
smakuje starty na tarce o dużych oczkach.

1 komentarz: