wtorek, 8 grudnia 2009
Krewetkowe curry z jajkami przepiórczymi
– przepis luźno inspirowany przepisem z Kuchni Azjatyckiej Lindy Doeser
12 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
Olej do smażenia
1 średnia cebula lub 4 szalotki
Kawałek świeżego imbiru
2 – 3 ząbki czosnku
1 – 2 źdźbła trawy cytrynowej
1 -2 papryczki chili – czerwone, pozbawione pestek
Pól łyżeczki kurkumy
1 – 2 łyżki sosu rybnego
Pół kilo krewetek
1, 5 szklanki mleka kokosowego
Dymka
Imbir, czosnek, chili i trawę cytrynową zmielić na dość gładką masę.
W woku / patelni rozgrzać olej, wrzucić pastę przesmażyć przez 1 – 2 minuty
Dodać kurkumę i sos rybny, przesmażyć przez kolejną minutę.
Wrzucić krewetki, znowu przesmażyć :D
Wlać mleko kokosowe, zamieszać.. krewetki zdjąć z woka (w przeciwnym razie zrobią się za twarde), Gotować około 10 minut.
Ponownie wrzucić krewetki, dodać przekrojone na pół jajka przepiórcze, posypać dymką.
Już
Jak przystało na kulinarny misz masz zjedliśmy nieortodoksyjnie, bo z makaronem ryżowym :D
W oryginalnym przepisie figurowała jeszcze kapusta pekińska, wywar, cukier..
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ależ fajne krewetki! Zawsze je robię tak samo, najprościej jak się da: z sosem sojowym i dużą ilością czosnku, ale coś mi się zdaje, że teraz spróbuję Twojej metody, bo curry też bardzo lubię. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń