poniedziałek, 7 grudnia 2009

Polędwiczki w sosie arachidowym


Kolejne dzieło męża
500 g polędwiczek wieprzowych
2 i pół szklanki mleka kokosowego
2 łyżki czerwonej pasty curry
2 łodygi trawy cytrynowej
2 łyżki sosu rybnego
3.4 szklanki orzeszków ziemnych
2 papryczki chili czerwone
Skórka z połowy cytryny lub limonki
1 łyżeczka cukru
2 Jajka na twardo (niekoniecznie)


Polędwiczki pokroić w.. coś tam :) plasterki, paseczki, co kto woli
Orzeszki rozdrobnić
Trawę cytrynową rozgnieść
Do garnka wlać połowę mleka kokosowego, podgrzewać aż się zagotuje i rozwarstwi

Dodać pastę curry i podgrzewać przez chwilę. Wlać sos rybny, dodać cukier i trawę
cytrynową.
Podgrzewać aż sos nabierze ciemniejszego koloru, wlać resztę mleka, zagotować.
Wrzucić mięso i orzeszki. Gotować około 20 minut, mieszając od czasu do czasu/
Dodać posiekane chili i skórkę z cytryny / limonki.
Podawać z jajkiem (niekoniecznie)

Inspirowane przepisem z "Kuchni Azjatyckiej"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz